κεερφα-αντιφασιστική-διαδήλωση-οργή-380127
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.12.2019 | 15:20

ΚΕΕΡΦΑ: Αντιφασιστική διαδήλωση οργής για την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της ΧΑ

Σε μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, στις 2μμ, στα Προπύλαια, , κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Ρομάντσο.

Η ΚΕΕΡΦΑ, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα” , η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, ο Χαντίμ Χουσείν, πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φορείς και συνδικάτα καλούν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, 2μμ στα Προπύλαια, μετά την απαλλακτική για τους χρυσαυγίτες εισαγγελική πρόταση

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε μπαράζ αντιφασιστικών συγκεντρώσεων στο Εφετείο με αρχή τις 8 Γενάρη 2020, μέρας έναρξης των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, Στις 17 Γενάρη καλεί σε διαδήωλση στα 7 χρόναι από την επέτειο της δολοφονίας  του Σαχζάτ Λουκμάν, στην Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα.

Η μεγάλη κλιμάκωση είναι η 21 Μάρτη, μέρα διεθνούς κινητοποίησης  κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Μέχρι τότε επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί η δίκη με την καταδίκη των νεοναζί, για να πάει όλη η ηγεσία των νεοναζι της ΧΑ στη φυλακή.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη τη Χρυσής Αυγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, ο Χαντίμ Χουσεϊν, πατέρας του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”, η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της ΧΑ έξω από τα πρώην κεντρικά γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στη Μεσογείων και ο Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μσουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.

Δηλώσεις:

“Το αντιφασιστικό κίνημα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, είναι αυτό που έφερε τη ΧΑ στο εδώλιο και θα οδηγήσει στην καταδίκη της”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, “Η κυρία εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατάφερε να αναβιώσει το φάντασμα του Κωνσταντίνου Κόλλια, του εισαγγελικού στελέχους της δικαιοσύνης που μετά την κατοχή, στις δίκες των δοσιλόγων, λειτούργησε ως το πρώτο πλυντήριο των συνεργατών των ναζί, έδωσε συνέχεια στη δίκη Λαμπράκη για να διασώσουν το παρακράτος και την Καρφίτσα και τον αντάμειψε η χούντα κάνοντάς τον τον πρώτο πρωθυπουργό της. Δεν τα ξεχνάμε αυτά, έχουμε επίγνωση ότι είναι μεγάλη μάχη για να φτάσουμε στη καταδίκη της ΧΑ όταν υπάρχει αυτό το παρελθόν μέσα στο δικαστικό σώμα. Η τοποθέτησή της όχι μόνο δίνει συγχωροχάρτι στην ναζιστική εγκληματική οργάνωση, όχι μόνο συγκαλύπτει την ασυλία που απολάμβανε, αλλά ανοίγει το δρόμο στην επανανομιμοποίησή της. Δίκαια έχει αγανακτήσει όλος ο δημοκρατικός κόσμος”.

 

“Η εισαγγελική πρόταση υπερέβη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του πιο φανατικού οπαδού της Χρυσής Αυγής”, είπε ο Κώστας Παπαδάκης. “Ήταν μια πρόταση πρόκληση για τα θύματα και τις οικογένειές τους, για ολόκληρη την δημοκρατική κοινωνία. Ήταν αποκορύφωμα και επιστέγασμα μιας ανύπαρκτης εισαγγελικής παρουσίας στη δίκη αυτή, χωρίς κανένα ενεργό ρόλο, που δεν εισέφερε αποδεικτικό υλικό, δεν συνέβαλλε στη διαμόρφωση αποδεικτικών κατευθύνσεων, δεν έδωσε νομικές μάχες για να στηρίξει το κατηγορητήριο. Αν δεν υπήρχε η πολιτική αγωγή η δίκη αυτή θα είχε λήξει με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα αποτέλεσμα σαν αυτό. Πράγματι η εισαγγελέας συνεχίζει μια παράδοση, δεν ξεχνάμε ότι το κράτος και η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα ανέχονται και υποθάλπουν επί 80 χρόνια μια ατιμωρησία της φασιστικής εγκληματικής βίας… την ίδια ώρα που οι κατηγορούμενοι στο άλλο άκρο του πολιτικού χάρη αντιμετωπίζονται με αυστηρότατα κατηγορητήρια χωρίς στοιχεία, παραπομπή με το άρθρο 187Α κα…

Η εισαγγελική πρόταση δεν αποτελεί απόφαση του δικαστηρίου. Αποτελεί δυστυχώς μια ισχυρή κατεύθυνση με το θεσμικό βάρος που της αντιστοιχεί, για το που δηλαδή το πάει το κράτος απέναντι στους φασίστες. Είναι το ίδιο κράτος που τους έβλεπε ανενόχλητους να δρουν μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και να διαπράττουν on camera αυτεπάγγελτα αδικήματα για τα οποία δεν διώχτηκαν ποτέ ή διώχτηκαν πολύ αργότερα με υποβαθμισμένες ποινικές ευθύνες ή λίμναζαν οι δικογραφίες στα συρτάρια της αστυνομίας ή δεκάδες άλλες που δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις ποτέ από το φόβο της κακομεταχείρισης, της συγκάλυψης ή της αντιστροφής των ποινικών ευθυνών στα αστυνομικά τμήματα. Η αντιμετώπισή τους είναι υπόθεση του αντιφασιστικού κινήματος, καλούμε κι εμείς αύριο και σε πολλές άλλες μέχρι την απόφαση. Η πολιτική αγωγή είναι θα είναι παρούσα και η απόφαση θα είναι αυτή που χρειάζεται ο λαός και το κίνημα”.

 

“Η εισαγγελική πρόταση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία”, είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ‘Η παρουσία, οι ερωτήσεις, η κατεύθυνση της συγκεκριμένης εισαγγελέως όλα αυτά τα χρόνια δεν μας άφηνε αμφιβολία ότι το πρόσημο της πρότασής της θα ήταν απαλλακτικό. Παρόλα αυτά το περιεχόμενο και το σκεπτικό της ήταν ακόμα και για εμάς σοκαριστικό. Ήταν μια ακραία εισαγγελική πρόταση που δεχόταν όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς. Η ηγεσία της ΧΑ έχει φροντίσει να αδειάσει τα μέλη και τα στελέχη της Νίκαιας, της τοπικής που τέλεσε πολλές από τις κακουργηματικές εγκληματικές πράξεις. Η εισαγγελέας πήγε πέρα ακόμα κι από αυτό το άδειασμα, αθωώνοντας τους 17 από τους 18 συγκατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα βρίσκοντας μόνο ένοχο τον Ρουπακιά. Η πρόταση συσκότισε το αποδεικτικό υλικό και διέστρεψε πολλά από τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Συμμεριζόμαστε λοιπόν την κατακραυγή και το σοκ της πλειοψηφίας της κοινωνίας μετά από αυτή την πρόταση. Είμαστε καχύποπτοι ως προς τα κίνητρα της εισαγγελικής πρότασης γιατί η πολύχρονη εγκληματική δράση της ΧΑ είχε αντιμετωπίσει μια θεσμική ασυλία. Επί δεκαετίες η ΧΑ εγκληματούσε και το ελληνικό κράτος και η ελληνική έννομη τάξη ακολουθούσε τη θεωρία των μεμονωμένων περιστατικών και κανένας εισαγγελέας δεν παρενέβη ποτέ για να αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες της ηγεσίας της ΧΑ. Φοβόμαστε λοιπόν ότι αυτό που συνέβη είναι η αντεπίθεση εκείνων των κομματιών του κρατικού μηχανισμού που επί πολλά χρόνια ανέχτηκαν, αν δεν συνέργησαν στην εγκληματική δράση της ΧΑ και νιώθουν αυτή τη στιγμή την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να επιστρέψουν σε ένα οριστικό ξέπλυμα της ναζιστικής οργάνωσης, σε μια ολική επαναφορά της όχι μνόνο στο δρόμο -γιατί θα ξαναδούμε τα τάγματα εφόδου στο δρόμο αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση- αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Η εισαγγελική αρχή έχει συνείδηση τι έχει προτείνει, γνωρίζει ότι πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ της παρακρατηθείσας κρατικής χρηματοδότησης θα δοθούν την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης. Κι εμείς δεν θα κάνουμε το λάθος να την θεωρήσουμε αφελή. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο έχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για να καταδικάσει τους κατηγορούμενους έτσι όπως κατηγορούνται και να απορρίψει την εισαγγελική πρόταση. Συμμετέχουμε στην κατακραυγή των δημοκρατικών πολιτών και στο συλλαλητήριο αύριο και καλούμε ο Γενάρης, όταν θα λαμβάνουν χώρα οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής, να είναι μήνας αντιφασιστικής δράσης μέσα και έξω από το δικαστήριο”.

 

Την καταδίκη της ΧΑ ζήτησε ο Χαντίμ Χουσεϊν. “Δεν συμφωνώ με την εισαγγελική πρόταση. Οι χρυσαυγίτες σκότωσαν τον γιο μου και τον Παύλο Φύσσα, τι άλλα αποδεικτικά στοιχεία χρειάζονται για να καταδικάσουν τους δολοφόνους;”, είπε. “Μόνο από το 2010 έως το 2013, 700 με 1000 άτομα δέχτηκαν επιθέσεις ανοιχτά, σε πλατείες, λεωφορεία, χωράφια”, συμπλήρωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ, “Οι ίδιοι οι νεοναζί έλεγαν «είμαστε Χρυσή Αυγή και ως Χρυσή Αυγή τα κάνουμε όλα αυτά». Καλούμε αύριο στα Προπύλαια. Η μόνη δύναμη είναι το αντιφασιστικό κίνημα. Πρέπει να καταδικαστούν”.

 

“Η πρόταση της εισαγγελέως Α. Οικονόμου είναι προκλητική και προσβλητική”, δήλωσε η Μαρία Κασκαρίκα, “Υποτιμά τη νοημοσύνη μας ως δημοκράτες πολίτες και τη γνώση και την κρίση μας, όσων από μας ανήκουμε στο νομικό κόσμο. Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών και κανένας δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από οποιοδήποτε σύστημα. Η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα την παραποίηση της πραγματικότητας και την κανονικοποίηση των νεοναζί. Ο φασισμός και ο νεοναζισμός δεν είναι απλά ιδεολογία, δεν είναι απλή θεωρία. Είναι πράξεις, βία, αίμα”.

 

“Όταν οι χρυσαυγίτες άφησαν τον Αμπουζίντ νόμιζαν ότι είχε πεθάνει”, είπε ο Ναϊμ Ελγαντούρ, “Δεν μπορεί να λέει η εισαγγελέας ότι δεν ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά επικίνδυνη σωματική βλάβη. Το 2010 η Χρυσή Αυγή, με επικεφαλής τη Σκορδέλη, πήγε να κάψει 40 άτομα από το Μπαγκλαντές σε χώρο προσευχής και δεν δικάστηκαν ποτέ γι’ αυτό. Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο μετά από τόσους μάρτυρες δεν θα ακούσει αυτή τη γελοία για μένα πρόταση που έκανε η εισαγγελέας αλλά θα δικάσει τους φασίστες με αυτό που τους αξίζει. Ζητάμε δικαιοσύνη. Όλοι είχαν διαταγές και επικεφαλής, σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν. Ζητάμε να καταδικαστούν ως εγκληματική οργάνωση”.