καβάλα-σε-ειδικά-εργαστήρια-στην-αθήν-1048819
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.07.2022 | 20:20

Καβάλα: Σε ειδικά εργαστήρια στην Αθήνα τα δείγματα εδάφους και φυτών

Στο Γενικό Χημείο του κράτους στην Αθήνα έχουν σταλεί τα δείγματα που ελήφθησαν από τον Ειδικό Λόχο Βιολογικής Άμυνας στο χώμα και τα φυτά από την περιοχή όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος «Antonov».

Το ειδικό κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού έχει παραδώσει τα δείγματα στην Πολιτική Προστασία και ακολούθως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ξεκίνησαν αστραπιαία οι διαδικασίες για την αποστολή τους στα ειδικά εργαστήρια του Γενικού Χημείου του κράτους στην Αθήνα.

Επίσης, χθες στην περιοχή των Αντιφιλίππων κατέφτασε κλιμάκιο υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προχώρησε σε αυτοψία μαζί με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες το κλιμάκιο αυτό δεν έχει ενεργήσει έως τώρα, καθώς αυτό που αναμένεται πρώτα είναι τα αποτελέσματα από τα δείγματα εδάφους και φυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr οι επίσημες απαντήσεις για τις χημικές εξετάσεις θα δοθούν σε δύο – τρεις ημέρες, με τους εμπλεκόμενους φορείς να πιέζουν σημαντικά την κατάσταση, αφουγκραζομενοι την ανησυχία των αγροτών, που θέλουν να μάθουν πότε και αν τελικά θα μπορούν να επιστρέψουν στις καλλιέργειές τους.

Στην περίπτωση που όμως εντοπιστούν από ανησυχητικά στοιχεία για την εδαφική βιωσιμότητα, τότε στην έρευνα θα εμπλακεί με πιο ενεργό ρόλο το Τμήμα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πραγματοποιώντας και εκείνοι με τη σειρά τους νέες εξετάσεις, λαμβάνοντας επίσης δείγματα από το έδαφος και τα φυτά, ενδεχομένως και από το νερό.