κατολισθήσεις-απειλούν-τον-αρχαιολο-586688
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.02.2019 | 17:21

Κατολισθήσεις απειλούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας (φωτο)

Από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, «κινδυνεύει» ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας.

Οι βροχές που έπεσαν επηρέασαν τον Κρόνιο λόφο στις παρυφές του οποίου βρίσκεται η Ιερή Άλτη.

Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο τμήμα πάνω από τον αναλημματικό τοίχο πάνω από το τμήμα με τους «θησαυρούς» στον αρχαιολογικό χώρο.

Σε δηλώσεις της η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια μίλησε για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Όπως εξήγησε παρουσιάστηκαν στην πλαγιά του Κρόνιου λόφου πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και τον αναλημματικό τοίχο, κατολισθήσεις και ψηλά και χαμηλά στον λόφο. Η πίεση αυτή των χωμάτων έχει προκαλέσει κάποιες ζημιές σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

kronios-1_jpg_pagespeed_ce_h27KdS4wIw
kronios-2_jpg_pagespeed_ce_mVQcX-j9u8

Άμεσα μόλις ξεκίνησε η εκδήλωση του φαινομένου, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενημερώθηκε το υπουργείο Πολιτισμού. Κλιμάκιο επιστημόνων επισκέφθηκε το χώρο και πραγματοποίησε μια πρώτη αυτοψία για να αποτυπωθεί η κατάσταση και αναμένεται νέα επίσκεψη για να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν, καθώς φαίνεται να επηρεάζεται η στατικότητα του αναλημματικού τοίχου. Εξήγησε ωστόσο πως δεν υπάρχει αλλοίωση του αρχαιολογικού χώρου.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, με την τοποθέτηση γεωυφάσματος και πυκνές φυτεύσεις, για να συγκρατηθούν τα εδάφη στην πλαγιά. Οι βροχές του φετινού Ιανουαρίου που σημείωσαν ρεκόρ στην Ηλεία για την τελευταία 12ετία, προκάλεσαν προβλήματα.

Μάλιστα στις παρυφές του Κρόνιου, στο τμήμα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και δίπλα στο δρόμο, έχουν παρασυρθεί από τους όγκους των χωμάτων και της λάσπης, τα κιγκλιδώματα που οριοθετούν το τμήμα του αρχαιολογικού χώρου που αφορούν στον λόφο. Είναι πιθανόν νέες βροχοπτώσεις να επιδεινώσουν την κατάσταση με νέες κατολισθήσεις και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Εφορία και το υπουργείο Πολιτισμού.

kronios-3_jpg_pagespeed_ce_c82wSSgcok
kronios-4_jpg_pagespeed_ce_D6BEd5gtt5