αν-κάτι-δεν-πάει-καλά-με-το-router-και-το-internet-σας-225320
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.05.2018 | 21:00

Αν κάτι δεν πάει καλά με το router και το internet σας, διαβάστε αυτό -Εμφανίστηκε επικίνδυνος ιός

Περισσότερα από 500.000 routers και NAS σε 54 χώρες έχουν μολυνθεί με νέο και εξαιρετικά εξειδικευμένο malware, το οποίο εικάζεται ότι αποτελεί εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψηφιακές επιθέσεις εναντίον υποδομών της Ουκρανίας.

Το κακόβουλο λογισμικό, που η ομάδα Talos της Cisco αποκαλεί VPNFilter, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή δεδομένων, διαταραχή επικοινωνιών, αλλά ακόμα και για κυβερνοεπιθέσεις DDoS ευρείας κλίμακας ή εκστρατείες κατά εξειδικευμένων βιομηχανικών συστημάτων και υποδομών κοινής ωφέλειας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το VPNFilter να στοχεύει σε οικιακής χρήσης routers των Linksys, MikroTik, NETGEAR και TP-Link, καθώς και σε αρκετά NAS. Το κακόβουλο λογισμικό αξιοποιεί το δίκτυο Tor για την μεταφορά δεδομένων και την επικοινωνία με τους servers ελέγχου, ενώ διαθέτει και ειδική ρουτίνα αυτοκαταστροφής, ώστε να καταστεί αδύνατος ο εντοπισμός του εάν κινηθούν υποψίες. Αν μάλιστα ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιηθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μολυσμένη συσκευή θα αχρηστευθεί.

Δεν είναι ακόμα σαφές το πώς διαδίδεται, ωστόσο εκτιμάται ότι εκμεταλλεύεται γνωστές ευπάθειες του επηρεαζόμενου υλικού, ή μολύνει συσκευές στις οποίες χρησιμοποιούνται τα προεπιλεγμένα από τον κατασκευαστή username και password.