καθηγητής-τούντας-ενεργή-βόμβα-δεκ-810915
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.08.2020 | 20:27

Καθηγητής Τούντας: Ενεργή «βόμβα» δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων η Ελλάδα

Μπορεί τα μέτρα που ανακοινώνονται από μέρα σε μέρα να γίνονται πιο αυστηρά, σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους, τα ωράρια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να αλλάζουν, τα πρόστιμα να μεγαλώνουν, παρόλα αυτά ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να ανεβαίνει με τα 200 κρούσματα ανά ημέρα να είναι πια καθημερινό γεγονός.

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας έριξε «βόμβα» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ όταν ερωτήθηκε για τα πραγματικά κρούσματα που κυκλοφορούν στη χώρα, σε σχέση με τις καθημερινές ανακοινώσεις.

Όπως τόνισε ο καθηγητής υπάρχουν γύρω μας περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα και ο συνολικός αριθμός μολυσμένων ασθενών ξεπερνάει τα 60.000 κρούσματα. Όπως εξήγησε από τις διεθνείς εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να υπολογίζεται ως 10 φορές μεγαλύτερος από αυτών που δείχνουν τα τεστ.

Ο καθηγητής ήταν απαισιόδοξος για τον έλεγχο της επιδημίας στην Ελλάδα και προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς θα υπάρξει στα μεγάλα αστικά κέντρα η επιστροφή των εκδρομέων.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα του covid-19 είναι ήδη εδώ και μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο αν δεν υπάρξουν οι σωστές κινήσεις. «Παντού είναι ο ιός. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα σαν να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μολυνθούμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής.