καθηγητής-του-απθ-γρονθοκόπησε-φοιτη-637360
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.06.2019 | 18:37

Καθηγητής του ΑΠΘ γρονθοκόπησε φοιτητή (βίντεο)

Για άσκηση βίας εναντίον φοιτητή κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι του ιδρύματος έναν καθηγητή.

 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής, πληροφορήθηκαν σήμερα πως την Κυριακή η Σύγκλητος συνήλθε «στα κρυφά», προκειμένου οι πρυτανικές αρχές να αποφύγουν ενδεχόμενο νέας παρέμβασης φοιτητών στη συνεδρίαση, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Μετέβησαν στην Πρυτανεία, ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες και τον προγραμματισμό της επόμενης Συγκλήτου, επιμένοντας στο βασικό τους αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, «να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των Πρυτανικών Αρχών καθώς και να απομακρυνθεί ο φασίστας μπράβος από τη φοιτητική λέσχη» όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Ωστόσο, όπως πάντα καταγγέλλουν, συνάντησαν όχι μόνο «μπράβους», εννοώντας προφανώς προσωπικό της φύλαξης του Πανεπιστημίου, αλλά και έναν καθηγητή/συγκλητικό, ο οποίος γρονθοκόπησε φοιτητή.

Δείτε το video που μαγνητοσκόπησαν οι ίδιοι φοιτητές:

Όπως τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην ανακοίνωση τους, «η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει μόνο κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας. Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες».

Οι φοιτητές ζητούν τέλος την παραίτηση της πρυτανείας, τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου, την απομάκρυνση του προσωπικού φύλαξης τον οποίο κατηγορούν ότι είναι «φασίστας», ανοιχτές διαδικασίες συγκλήτου και δικαίωμα παρέμβασης των φοιτητών σε αυτές.

“Οι φοιτητές μας επιτέθηκαν”, λέει η Πρυτανεία

Για άσκηση βίας από πλευράς των φοιτητικών συλλόγων και όχι από τα μέλη του, κάνει λόγο το ΑΠΘ, με ανακοίνωση του, με αφορμή τη νέα εισβολή ομάδας περίπου 30 φοιτητών στην Πρυτανεία.

Όπως τονίζουν οι αρχές του ιδρύματος, οι φοιτητές εισέβαλλαν βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας, «προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις».

Στον χώρο μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΘ, βρισκόταν τηλεοπτικό συνεργείο για άλλον σκοπό, που αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται κανένα σχόλιο για το βίντεο που κυκλοφόρησαν οι φοιτητές και στο οποίο εμφανίζεται καθηγητής να χτυπάει έναν από αυτούς, όμως αναφέρεται πως ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. «Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα».

Προστίθεται επίσης πως το κύριο αίτημα της ομάδας των φοιτητών είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. «Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος».

Όπως λέει το ΑΠΘ, η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία. Οι αποφάσεις της για το θέμα αυτό έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 8/10/2014 και παραμένουν και σήμερα ενεργές (βλ. σχετική ανακοίνωση παρακάτω που υπάρχει από τότε και στην ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/news/anouncements/17668 )».

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα.

«Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα» καταλήγει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Πηγή: grtimes.gr