καθαριότητα-οαεδ-προσλήψεις-με-λιγότ-815318
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.10.2021 | 15:15

Καθαριότητα-ΟΑΕΔ: Προσλήψεις με λιγότερο κόστος ή απολύσεις & κέρδη εργολάβων;

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί για το κόστος και τις θέσεις εργασίας με βάση το νέο σύστημα καθαριότητας στον ΟΑΕΔ».

Αναφέρει ότι «όπως υπογράμμισε προ ημερών στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΟΑΕΔ -εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του ν.4765/2021 του Υπουργείου Εσωτερικών- μειώνεται η δαπάνη και ο διοικητικός φόρτος για το Δημόσιο, ενώ ενισχύεται η απασχόληση αφού προσλαμβάνονται 41 περισσότεροι υπάλληλοι καθαριότητας στον ΟΑΕΔ σε σχέση με πριν».

Το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει τα παρακάτω στοιχεία.

«Πιο αναλυτικά:

1.Οι 500 συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί  στον ΟΑΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4506/2017, που προέβλεπε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας από οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου, με δημόσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η σχετική Πρόσκληση 1Α/2019 (ΣΟΧ) προέβλεπε τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου, διάρκειας 24 μηνών, χωρίς δυνατότητα ανανέωσής τους βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

2. Πιο συγκεκριμένα, με το ν. 4765/2021 και ειδικότερα με το άρθρο 61  αυτού, καταργήθηκε το άρθρο 8 του ν. 4506/2017. Επομένως, ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει μια γενική κυβερνητική ρύθμιση που υιοθετήθηκε –μεταξύ άλλων- για να περιοριστεί το κόστος για το Δημόσιο.

3. Οι σχετικές διατάξεις του ν. 4765/2021 αποσκοπούν στον εξορθολογισμό του κόστους της πλήρωσης θέσεων για την κάλυψη  αναγκών καθαριότητας οργανισμών και φορέων του Δημοσίου μέσω διενέργειας μιας κεντρικής διαδικασίας, έναντι πολλών κατακερματισμένων.  Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, επιταχύνεται η διαδικασία πλήρωσης των αναγκαίων θέσεων και ενισχύεται η αποτελεσματικότητά της, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

4. Στη βάση  του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ο ΟΑΕΔ προχώρησε πρόσφατα στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας στα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Οργανισμού. Η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη του εν λόγω διαγωνισμού -που αφορά στην πρόσληψη 541 εργαζομένων καθαριότητας- είναι 3,753 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά  χαμηλότερη από τη δαπάνη του διαγωνισμού του 2019 (για την πρόσληψη των 500 εργαζομένων στην καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, ιδίως αν ληφθούν υπόψη αφενός οι επιπρόσθετες δαπάνες που επωμίστηκε ο ΟΑΕΔ για την προμήθεια ειδών καθορισμού, αφετέρου το διοικητικό κόστος της επιλογής και διαχείρισης του προσωπικού. Τα βάρη  αυτά τώρα θα επωμιστεί ο ανάδοχος του έργου και συμπεριλαμβάνονται στην προϋπολογισθείσα δαπάνη.

5.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΕΔ, το μέσο μηνιαίο όφελος για το Δημόσιο από τον φετινό διαγωνισμό σε σύγκριση με τις δημόσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου του 2019  -συμπεριλαμβανομένων των λοιπών δαπανών- ξεπερνά το 25% ανά υπάλληλο καθαριότητας».

Σε αντίθεση με το υπουργείο Εργασίας η Συντονιστική Ομάδα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ ισχυρίζεται ότι απολύουν 500 καθαρίστριες για να πληρώνουν τα τριπλάσια σε εργολάβους.

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση πετά η κυβέρνηση 500 συμβασιούχους καθαριστές και καθαρίστριες του ΟΑΕΔ, προκειμένου να τους αντικαταστήσει με ιδιώτες εργολάβους που θα κοστίσουν τα τριπλάσια για το δημόσιο.

Αναλυτικά, υποστηρίζει:

«Στις αρχές του έτους, στο παρασκήνιο, εν μέσω COVID -19 και χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης από πλευράς εργαζομένων, έγινε νόμος του κράτους η κατάργηση των ΣΟΧ για τους εργαζομένους στην καθαριότητα και στην φύλαξη στο δημόσιο. Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τους εργολάβους που επανέρχονται μετά από 4 χρόνια, για να κάνουν χρυσές δουλειές, απομυζώντας μεγάλα κέρδη εις βάρος των εργαζομένων και του δημοσίου.

Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ, αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων 500 καθαριστών, θα πληρώνει στο εξής τα 3 πλάσια για τον καθαρισμό των κτιρίων του. Οι 500 καθαρίστριες με σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου στον ΟΑΕΔ κόστιζαν στον Οργανισμό Απασχόλησης 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τους εργολάβους, για απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 5,83 εκ. (4,7 εκ συν ΦΠΑ). Και καθώς μιλάμε για 3ετή σύμβαση με τους εργολάβους, έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ της τάξης άνω των 10 εκ. ευρώ (3,33 εκ. το χρόνο).

Επίσης με την επαναφορά των εργολάβων στον ΟΑΕΔ έχουμε πλημμελέστερες συνθήκες καθαριότητας( απο αυτά που γνωρίζουμε απο προηγούμενα χρόνια), καθώς και Κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα για 500 εργαζόμενους που τίθενται στο οικονομικό περιθώριο της κοινωνίας μας (καθώς πολλοί από αυτούς θα χάσουν ακόμη και αυτή την ταπεινή αμοιβή κατά μέσο όρο των 320 ευρώ).

Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άνθρωποι κοντά στην σύνταξη, οικογενειάρχες μονογονείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, Έλληνες στην πλειοψηφία, είναι οι άμεσα πληττόμενοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο συμβασιούχος 4 ωρος καθαριστής που «έβαλε πλάτη» για τον COVID -19, που στοίχιζε στο Δημόσιο το 1/3 από ότι οι εργολάβοι για πολύ καλύτερης ποιότητας εργασία, θα χάσει την μη μόνιμη εργασία του γιατί πρέπει να πλουτίσουν οι εργολάβοι. Δουλειά χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς καμία διασφάλιση των εργαζομένων και του Δημοσίου,

ΓΙΑΤΙ;

Η ζοφερή πραγματικότητα της εργασίας το 2021 θέλει:

Συμβάσεις εργασίας ακόμη και λίγων ημερών
εργασία όσες ώρες θέλει ο εργολάβος
σε όποιο κτίριο επιθυμεί ο εργολάβος
μισθοί πείνας 3 ευρώ την ώρα
χάσιμο επιδομάτων, βαρέων ενσήμων, αδειών και πολλές φορές καθυστέρηση
καταβολής μισθών έως και 5 μήνες!

Χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η επιλογή των εργαζομένων

Μόνο κριτήριο επιλογής των εργαζομένων το πόσο απελπισμένοι είναι για να δεχτούν το : «αυτά είναι και αν σου αρέσει»
Ο εργασιακός μεσαίωνας στο μεγαλείο του!
Αυτή είναι η εξυγίανση και η ανάπτυξη;
Για αυτό καμαρώνετε κ. Χατζηδάκη;

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση τι αρνητικό είχαν οι ΣΟΧ και έπρεπε να καταργηθούν; Επειδή έδιναν ελπίδα σε άνεργους που ο ιδιωτικός τομέας έχει από καιρό απαξιώσει; Ακόμη και αυτό θέλετε να μην έχουμε πια;
Αυτή η οπισθοδρόμηση είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία, για την εργασία, για την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ζητούμε :
Να παραταθούν οι συμβάσεις των καθαριστών του ΟΑΕΔ.
Να καταργηθεί άμεσα το Άρθρο 61 του Νόμου 4765/2021.
Να δώσετε την καθαριότητα στους ανθρώπους που μοχθούν για αυτήν και να μην στηρίξετε με χρήματα του ελληνικού λαού την απληστία και την ασυδοσία των εργολάβων.
Αξιοκρατία, διαφάνεια, δουλειά για όλους και όχι δουλεία.

Συντονιστική Ομάδα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ
Στάη Αντωνία
Ξανθοπούλου Αντωνία,
Σέγκου Μαρία