καθαρά-δευτέρα-πέντε-σημεία-για-πικ-νι-742309
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.03.2020 | 09:04

Καθαρά Δευτέρα: Πέντε σημεία για πικ νικ μέσα στην Αττική

Για όσους δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την πόλη για τριήμερο υπάρχουν εναλλακτικές πολλές και η τσάντα με τα καλούδια και το καρό τραπεζομάντιλο φαντάζει ιδανική.

Βρήκαμε ιδανικούς προορισμούς στην Αθήνα ή μία ανάσα από αυτή, πάρκα, πλαγιες με τρεχούμενα νερά και πάγκους, αλλά και παρθένες περιοχές για να πετάξετε χαρταετό ανενόχλητοι.

Τα απαραίτητα για το πικ νικ της Καθαράς Δευτέρας

Στο πικ νικ δεν πάμε απροετοίμαστοι. Παίρνουμε πρωί πρωί από τον φούρνο αχνιστή λαγάνα. Θα χρειαστείτε ένα φορητό ψυγείο για να βάλετε μέσα τους χυμούς, τις μπύρες και τα νερά ώστε να τα διατηρήσετε δροσερά. Πάγος, χαρτοπετσέτες, σακούλες για σκουπίδια, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα (οικολογικά) και για τους πιο προετοιμασμένους, μαξιλάρια ή καρεκλάκια παραλίας..

Πικ νικ στο Τατόι

Το Τατόι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας και για όσους το επιχειρήσουν είναι το κατάλληλο μέρος για να μεταφέρουν μαζί και τα ποδήλατα της οικογένειας.

Τα 42.000 στρέμματα των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι είναι ο ιδανικός προορισμός για το πέταγμα του χαρταετού σε ένα καταπράσινο κομμάτι γης με ήχους της φύσης. Ανάμεσα στο κατάφυτο δάσος διακρίνει κανείς ερειπωμένα κτίρια αλλά και τους βασιλικούς τάφους. Το  πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, διαιρείται σε τρεις ενότητες την Ανακτορική, το χωριό και το Βασιλικό Κοιμητήριο. Η λήψη άμεσων σωστικών μέτρων στο κτίριο των ανακτόρων του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι αποτελεί μέλημα της Κυβέρνησης όπως είχε ανακοινωθεί .

Καισαριανή

Πολλοί περνούν καθημερινά από τον περιφερικό του Καρέα και δεν γνωρίζουν οτι σε μόλις τρία λεπτά μπορούν να βρεθούν σε μία ξεχωριστή εξοχή, στην καρδιά της Αττικής. Το πάρκο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής είναι από τους σημαντικότερους πνεύμονες αστικού πρασίνου από άποψη έκτασης και ποιότητας βλάστησης. Αποτελεί ένα χώρο ιστορικής μνήμης, άθλησης και ψυχαγωγίας. Λειτουργεί ως οργανωμένο πάρκο με πλήθος κόσμου να το επισκέπτεται απογεύματα και Σαββατοκύριακο, ενώ εντός του πάρκου του Σκοπευτηρίου υπάρχει και το ιστορικό κέντρο «Χάραμα». Το πικ νικ εδώ είναι απολαυστικό, αν ξεμείνετε υπάρχει αναψυκτήριο γα ανεφοδιασμό ενω για τον χαρταετό θα πρέπει να απομακρυνθείτε από καλώδια της ΔΕΗ που υπάρχουν στο χώρο.

Αλσος Συγγρού

Το Αλσος Συγγρού βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας, ανάμεσα στους δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων.

Πρόκειται για μία έκταση 950 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί ένα φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής.

Τόπος αθλητικής άσκησης και επαφής με τη φύση, κατάλληλο σημείο για να απλώσουμε το τραπεζομάντιλο μας, παρέα με τα σκυλιά μας, που επιτρέπονται στο χώρο. Εκεί στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, ΙΓΕ, (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, θερμοκήπια, καλλιέργειες, πάρκινγκ), τα σχολεία των Αναβρύτων, ένα ΙΕΚ και ένα ΤΕΕ αφιερωμένα στη γεωργική εκπαίδευση, η διατηρητέα Βίλλα Συγγρού και ο διατηρητέος ναός του Αγ. Ανδρέα.

Πικ νικ στο δάσος της Μόλας

Το δάσος Μόλας είναι μία όαση στην βορειοανατολική πλευρά της Πάρνηθας. Άφθονο πράσινο, λιβάδια, πηγές με τρεχούμενο νερό είναι όλα όσα χρειάζονται για το πικ νικ της Καθαράς Δευτέρας. Εδω υπάρχουν παγκάκια και βρύση, καθώς και ένα μικρό θεατράκι που θυμίζει μικρογραφία της Αρχαίας Επιδαύρου.

Για τους περιπατητές; Από το χώρο αναψυχής της Μόλας με Δυτική κατεύθυνση διασχίζει ελατοδάσος, συστάδες αρκεύθων και πυκνό δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων και καταλήγουμε στην μεγάλη λάκα της Σαλονίκης. Από εκεί με βορειοδυτική πορεία περνά ανάμεσα στις κορυφές Μύτη και Σκληρό και κατηφορίζοντας στη συνέχεια φθάνει στον Αυλώνα. Χαρακτηριστικό το ήπιο ανάγλυφο της διαδρομής και η πλούσια βλάστηση. Εκπληκτική η αρμονία των χρωμάτων της ποώδους βλάστησης στη λάκα της Σαλονίκης. Μέσος χρόνος διαδρομής 3.50’ ώρες.

Σούνιο

Καιρό επιτρέποντος μία βόλτα κοντά στη θάλασσα την Καθαρά Δευτέρα είναι απολαυστική. Μια καλή επιλογή για πικ νικ είναι ο πευκώνας του Σουνίου. Υπάρχει χώρος αναψυχής, πηγές και τραπεζάκια, όλα κάτω από τη σκιά των δέντρων. Από το Λαύριο υπάρχουν πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο και στη συνέχεια πινακίδες που δείχνουν τον δρόμο προς Αγία Τριάδα. Μπαίνοντας στον πευκώνα, λίγα μέτρα αριστερότερα από τον ασφαλτόδρομο θα συναντήσουμε το «Χάος του Κίτσου», ένα βάραθρο σχεδόν κυκλικού σχήματος βάθους 55 μ και διαμέτρου 120 μ το οποίο πιθανότατα σχηματίστηκε λόγω της κατάρρευσης της οροφής σπηλαίου. Ο Κίτσος ήταν ένας φημισμένος λήσταρχος που δρούσε στην περιοχή κατά τον 19ο αιώνα.