καταρροϊκός-πυρετός-των-προβάτων-στη-363871
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.08.2020 | 14:04

Καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στην Π.Ε. Καστοριάς

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής ενημερώνει τους εκτραφείς βοοειδών και αιγοπροβάτων και λοιπών μηρυκαστικών της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ότι η νόσος έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στην χώρα μας, στους νομούς Κοζάνης και

Καστοριάς. Πρόκειται για ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Στα βοοειδή σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα (τα βοοειδή συνήθως δεν νοσούν και παραμένουν φορείς).

Στα πρόβατα η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κατάπτωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη και το πρόσωπο, έντονη υπεραιμία των βλεννογόνων, ρινικό έκκριμα, χωλότητα (κουτσαίνονται) και αδυνάτισμα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα απ’ ότι τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα.
Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα και τα ζώα που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται και να ειδοποιείται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Μεγάλη σημασία για την εξάλειψη της νόσου έχει η καταπολέμηση των εντόμων που φέρουν την νόσο. Συστήνεται ο ψεκασμός των ζώων με κατάλληλα εντομοαπωθητικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου καθώς επίσης και ο ψεκασμός όλων των χώρων, των σκευών και των αντικειμένων εντός και εκτός της εκτροφής. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση της κόπρου και την αντικατάστασή της με καθαρή στρωμνή και ο καλός ψεκασμός των τοίχων των εγκαταστάσεων και των περιοχών με αυξημένη υγρασία (λασπώδες έδαφος) και των κοπροσωρών.

Σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνείτε με τα κατά τόπους κτηνιατρεία ή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής στα τηλ.2371351489, 2371351313

Ο Αν. Πρ/νος του Τμήματος Κτηνιατρικής

Σπήλιος Γεωργιάδης