καταγγελίες-για-επικίνδυνα-πέλλετ-438290
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.01.2018 | 10:38

Καταγγελίες για επικίνδυνα πέλλετ

Μείζον θέμα προκύπτει για το περιβάλλον εφόσον επαληθευτούν καταγγελίες για καύση πέλλετ, που παράγονται από απόβλητα εργοστασίων και μέσω της «μαύρης» αγοράς φτάνουν σε καταναλωτές για καύσιμη ύλη.

Τη πολύ σοβαρή αυτή επισήμανση έκανε πολύ πρόσφατα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη, σημειώνοντας πως υπάρχουν καταγγελίες αναφορικά με την ύπαρξη εταιρειών, που προμηθεύονται απόβλητα εργοστασιών και βιομηχανικών μονάδων και φέρονται να τα μετατρέπουν σε πέλλετ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας βρίσκονται σε εγρήγορση και πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παράνομων δραστηριοτήτων.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την κα. Κολυνδρίνη, πρόκεται επι της ουσίας για μια «βόμβα», που πυροδοτείται ενάντια στο περιβάλλον.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας υπενθυμίζει πως θα πρέπει οι πολίτες να προμηθεύονται εγκεκριμένα και ασφαλή υλικά για την θέρμανση τους, ενώ συστήνεται ο περιορισμός της χρήσης τζακιών ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις Υπουργικής Απόφασης, τα μόνα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, τα αέρια καύσιμα και τα καύσιμα στερεής βιομάζας, όπως pellets, πυρηνόξυλο, woodchips και καυσόξυλα.

Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση ως καυσίμων πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων.

Επιπλέον, κάθε οικοδομή θα πρέπει να έχει λάβει λέβητες κατάλληλων προδιαγραφών για τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ η συντήρηση των καυστήρων πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους συντηρητές καυστήρων.

Η καύση υλικών που δεν προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και η χρήση ακατάλληλων συστημάτων, έχει ως αποτέλεσμα τις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων και την επιβάρυνση της υγείας όχι μόνο των περιοίκων, λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αλλά και του ίδιου του χρήστη λόγω ρύπανσης του εσωτερικού περιβάλλοντος της οικίας του.

Πηγή: Greenagenda.gr