Καταγγελία: Ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία 20 χρόνια μετά - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Καταγγελία: Ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία 20 χρόνια μετά

«Ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία μετά από 20 χρόνια εργασίας!» καταγγέλλει  η Επιτροπής μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών δημόσιων σχολείων Δήμου Αθήνας.

Για το θέμα θα κάνει την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1μμ, συνέντευξη-διάβημα στο ΥΠΕΣ, Β.Σοφίας 14.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη φορά με υπουργό τον Μ.Βορίδη, χρησιμοποιεί το τσεκούρι των απολύσεων των μεταναστριών και μεταναστών εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Πάνω από 40 καθαρίστριες, κατά κύριο λόγο καταγωγής από την Αλβανία, βρίσκονται στο κατάλογο των οριστικώς απορριπτέων του Δήμου της Αθήνας με την δικαιολογία: “Δεν προκύπτει ελληνική ιθαγένεια η πολίτη άλλων χωρών μελών της ΕΕ( Γενικά προσόντα επιλογής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παράρτημα της ανακοίνωσης) !!!

Πρόκειται για σκληρά εργαζομένους στο τομέα της καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, αρκετοί με πάνω από 20 χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας! Γι αυτό άλλωστε δηλώνει η ανακοίνωση του Δήμου Αθήνας ότι διαθέτουν τα προσόντα αλλά μένουν εκτός εργασίας εξ αιτίας της απόφασης του ΥΠΕΣ που καθόρισε ξανά ως κριτήριο την ελληνική ιθαγένεια ενώ πέρυσι είχαν τελικά προσληφθεί με τροπολογία στη Βουλή που πρόβλεπε την εξαίρεση τους και την άρση του ρατσιστικού αποκλεισμού.

Φέτος, πάρα τις πολλαπλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με τελευταίο σχετικό ψήφισμα του στις 2 Αυγούστου (με καταψήφιση μόνο από τους εκλεγμένο της Χρυσής Αυγής) , παρά τις θετικές εισηγήσεις του Δήμου της Αθήνας προς το ΥΠΕΣ, υπάρχει άρνηση να επαναπροσληφθούν με την αναγκαία τροπολογία στη Βουλή.

Είναι σκάνδαλο, η ρατσιστική μεταχείριση εργαζομένων στα δημόσια σχολεία την ώρα που η πανδημία απαιτεί αυξημένη φροντίδα καθαριότητας στα σχολεία. Είναι αδιανόητο να παραπέμπονται λίγο πριν πάρουν σύνταξη μετανάστες εργαζομένου στις διαδικασίες εξετάσεων απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας για να συνεχίσουν να εργάζονται την ώρα που τα παιδιά τους φοιτούν, αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και ολοκληρώνουν θητεία στο στρατό.

Διεκδικούμε την προώθηση άμεσα τροπολογίας για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Απαιτούμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της καθαριότητας στα σχολεία, την απασχόληση με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς το πέταγμα στην ανεργία κάθε χρόνο με την λήξη της σχολικής χρονιάς.

Την Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη, θα είμαστε στις πύλες των σχολείων που μας απέλυσαν ζητώντας την επαναπρόσληψη μας.

Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη στις 1μμ θα προχωρήσουνε σε συνέντευξη-διάβημα στο ΥΠΕΣ, Β.Σοφίας 14.

Καλούμε σε συμπαράσταση και διεκδίκηση το ΕΚΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σωματείο καθαριστριών δημόσιων σχολείων α βαθμιας και β βαθμιας Αττικής, τα σωματεία του Δήμου Αθήνας, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, τους συλλόγους γονέων, τις δημοτικές παρατάξεις και τα δημοκρατικά και αριστερά κόμματα.

Επιτροπή μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών δημόσιων σχολείων Δήμου Αθήνας»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!