kαταγγελία-ο-δ-ιωαννιτών-ιδιωτικοποιε-372914
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.05.2020 | 13:09

Kαταγγελία: Ο Δ. Ιωαννιτών ιδιωτικοποιεί την αποκομιδή απορριμμάτων

Tην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.

Αναλυτικά:

Καινούρια (?) «λύση» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει η Δημοτική Αρχή με το λογαριασμό να πηγαίνει και πάλι στο λαό μέσω των ανταποδοτικών.

Αυτή τη φορά, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών με 270.000€ περίπου για την αποκομιδή για τέσσερις (4) μήνες, των απορριμμάτων στις ΔΕ Παμβώτιδας, και Μπιζανίου, καθώς και στις κοινότητες Νεοχωρόπουλου, Μαρμάρων (και Καρδαμίτσιων) , Εξοχής, και Σταυρακίου

Αφού άφησε τις υπηρεσίες χωρίς προσωπικό γιατί δήθεν ακόμα και η πρόσληψη συμβασιούχων για 2, ή 4 ή 8 μήνες είναι «εμβαλωματική λύση» όπως έλεγε ο Δήμαρχος την Τρίτη το βράδυ στα τοπικά κανάλια, έφερε την Πέμπτη το απόγευμα ιδιωτικοποίηση για 4 μήνες.

Προφανώς, η ιδιωτικοποίηση για 4 μήνες, δεν είναι εμβαλωματική λύση. Ήρθε για να μείνει, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός είναι υπηρεσίες «φιλέτα», με μόνιμη πελατεία τα λαϊκά στρώματα κι η Δημοτική Αρχή ξεκαθάρισε από τον πρώτο μήνα της θητείας της ότι τέτοια «φιλέτα» θα τα εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες.

Αρωγό στην προσπάθειά της έχει την κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποίησε την πανδημία για να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και να άρει τυχόν εμπόδια, παραδίδοντας την αρμοδιότητα της λήψης απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή όπου οι πλειοψηφίες είναι φτιαγμένες υπερ των Δημάρχων και αφαίρεσε και την αιτιολόγηση για την λήψη απόφασης, δηλαδή δεν χρειάζεται καν να βεβαιώσει η υπηρεσία ότι αδυνατεί να φέρει σε πέρας το έργο. Δημιουργήθηκε δηλαδή όλο το νομικό οπλοστάσιο που θα χρειαστεί για να επενδυθούν λιμνάζονται κεφάλαια που θα έχουν μείνει αναξιοποίητα

Επιπλέον των διευκολύνσεων που παρέχει η κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή καταργεί και τις μελέτες ! Γι αυτό, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εισηγείται ότι πρέπει να επιβαρύνει με 54€/τόνο για την αποκομιδή στον εργολάβο, τα οποία έρχονται να προστεθούν στο κόστος λειτουργίας της υπόλοιπης υπηρεσίας, όπως και στα 50€/τόνο που δίνει ο Δήμος για την επεξεργασία στο εργοστάσιο με ΣΔΙΤ στο Ελευθεροχώρι τα οποία θα προστεθούν στα 16€/τόνο που δίνει ο Δήμος για να θάψει το υπόλειμμα στο ΧΥΤΥ .

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή και να εξαγγείλει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι 17.000 άνεργοι της πόλης, που άμεσα θα διπλασιαστούν, και οι τεράστιες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εξαιτίας των ανταποδοτικών που επιβάλλει ο Δήμος, είναι το ισχυρότερο επιχείρημα των εργαζόμενων και του συνόλου των Γιαννιωτών απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής