καταχωρήθηκε-ως-ποπ-το-τυρί-τσαλαφού-1148402
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.03.2023 | 14:22

Καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ το τυρί «Τσαλαφούτι»

Kαταχωρήθηκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ το προϊόν τυριού «Τσαλαφούτι», όπως αναφέρεται σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται μεταξύ άλλων σε απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Αποδέχεται το με αριθ. πρωτ. 1298/158166/8-6-2022 τελικό αίτημα της άτυπης ομάδας παραγωγών ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ, για καταχώριση στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ε. Ένωσης, της ονομασίας «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ», για προϊόν τυριού, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Tι είναι το Τσαλαφούτι

Το τσαλαφούτι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί, με δροσερή γεύση και μαλακή υφή. Πρόκειται για ένα αλειφόμενο, λευκό τυρί, με χαμηλά λιπαρά, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι κρέμα και βούτυρο.

Η γεύση του είναι ευχάριστα αλμυρή, ελαφρώς όξινη και πικάντικη, έχοντας ορισμένες ομοιότητες με το γαλοτύρι, καθώς και με το κατίκι. Χρησιμοποιείται ως άλειμμα στο ψωμί ή στη φρυγανιά, σε σαλάτες και συνδυάζεται με κρεατικά, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε επιδόρπια. Πλέον πωλείται συσκευασμένο στο εμπόριο.

Θεωρείται ως ένα πολύ ιδιαίτερο, εποχικό προϊόν που παράγεται σε μικρές ποσότητες και μόνο για λίγες εβδομάδες ανά έτος. Παρασκευάζεται κυρίως στα Τζουμέρκα και στην Ευρυτανία, από πρόβειο γάλα, από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου (το τελευταίο γάλα της γαλακτικής περιόδου, το οποίο έχει πιο παχύρευστη σύσταση) το οποίο βράζεται και αλατίζεται υπό βρασμό.