καστοριά-συνελήφθη-61χρονος-που-μάζευε-1185332
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.05.2023 | 15:12

Καστοριά: Συνελήφθη 61χρονος που μάζευε το φυτό «πρίμουλα» που πουλιέται 50.000 ευρώ το κιλό

Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού ηλικίας 61 ετών, στην περιοχή του Γράμμου Καστοριάς, προχώρησαν χθες το πρωί αστυνομικοί για παράνομη συλλογή περίπου 14,5 κιλών αρωματικού – θεραπευτικού φυτού. Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκε στο Γράμμο ο 61χρονος να έχει εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και να έχει συλλέξει ποσότητα του φυτού αυτού, με σκοπό να την εξάγει προς πώληση στη χώρα του.

Ο άνδρας κατηγορείται για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Νεστορίου Καστοριάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο φυτό στις περιοχές της Ελλάδας πέριξ του Γράμμου οι κάτοικοι το αποκαλούν «δρακάκι». Κάποιοι προτιμούν τον πιο επιστημονικό όρο πρίμουλα, όπως είναι η επίσημη ονομασία του. Έξω στις αγορές, όμως, το γνωρίζουν ως «Λουλούδι του Δαρβίνου», που ίσως είναι πολύ πιο ενδεικτικό για την τεράστια αξία του.

Εκτιμάται ότι στο εμπόριο η τιμή ενός κιλού του αποξηραμένου φυτού πωλείται έναντι ποσών που μπορούν να φτάσουν τις 50.000, ξεπερνώντας ακόμη και άλλα των οποίων απαγορεύεται η χρήση αφού αφορούν ναρκωτικές ουσίες!