κάρπαθος-εκδηλώσεις-τιμής-και-μνήμης-484062
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.05.2018 | 12:43

Κάρπαθος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον ήρωα Σμηναγό Ηλιάκη (βίντεο)

Με λαμπρότητα πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα σήμερα, στο λιμάνι της Καρπάθου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη.

Οι εκδηλώσεις της 12ης επετείου από τον ηρωικό θάνατο του Σμηναγού, συνδιοργανώθηκαν από τους Δήμους Καρπάθου και Χανίων και την Πολεμική Αεροπορία.

Κάρπαθος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον ήρωα Σμηναγό Ηλιάκη

Στο χώρο του μνημείου, όπου έχει ανεγερθεί προς τιμήν του, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Παρόντες στο άγημα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Αργηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Ο Σμηναγός Ηλιάκης έχασε τη ζωή στις 23 Μαϊου του 2006 , μετά από δολοφονικό χειρισμό Τούρκου πιλότου το αεροσκάφος του οποίου είχε αναχαιτίσει νωρίτερα, 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Καρπάθου, εντός του FIR Αθηνών.

Ο φάκελος του Κρητικού σμηναγού Ηλιάκη έκλεισε προτού καν ανοίξει. Για όσα διαδραματίστηκαν σε εκείνη την αποστολή αναγνώρισης, πολλά ακούστηκαν, αλλά η επίσημη ενημέρωση έμενε σε τυπικές αναφορές περί «ελλιπούς εκπαίδευσης του Τούρκου πιλότου».

Χαρακτηριστικά όσα καταγγέλλει η οικογένεια του Σμηναγού και συγκεκριμένα ο αδερφός του Φίλιππος: «Έγινε μια εξωφρενική υποβάθμιση του τραγικού περιστατικού. Την κρίση χειρίστηκαν τηλεφωνικά από το ξενοδοχείο Ριτζ στο Παρίσι. Δεν επέστρεψε ο τότε πρωθυπουργός στην Ελλάδα, υποβαθμίζοντας το περιστατικό. Επιπλέον στάλθηκε… δώρο από τους ΥΕΘΑ και Α/ΥΕΘΑ στην χώρα του ο Τούρκος πιλότος».