καρκίνος-του-εντέρου-τι-ρόλο-παίζει-ο-κ-876267
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.03.2021 | 10:30

Καρκίνος του εντέρου: Τι ρόλο παίζει ο καφές

Η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ τη μέρα σχετίζεται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβίωσης και με μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα από τη μελέτη παρατήρησης, η οποία είχε ενσωματωθεί σε μια κλινική δοκιμή φαρμάκων φάσης 3, έρχονται να επιβεβαιώσουν ανάλογα στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την έκβαση του μη μεταστατικού καρκίνου του εντέρου. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει ακόμη κι αν υπάρχουν μεταστάσεις.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής της Κλινικής Mayo, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology«, ανέλυσαν στοιχεία για 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο.

Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο και η νόσος τους αργούσε να επιδεινωθεί, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ, είχαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

Επειδή όμως η μελέτη αναδεικνύει απλώς μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές ανέφεραν πως δεν είναι -ακόμη τουλάχιστον- σε θέση να συστήσουν στους καρκινοπαθείς να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο καφέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ