καρδίτσα-πλημμύρισε-για-δεύτερη-φορά-1238853
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.09.2023 | 11:17

Καρδίτσα: Πλημμύρισε για δεύτερη φορά ο Παλαμάς – Έσπασε ανάχωμα

Αντιμέτωποι με μια μεγάλη καταστροφή, για δεύτερη φορά, είναι οι κάτοικοι στον Παλαμά Καρδίτσας και των γύρω περιοχών, που βλέπουν το βιος τους να βυθίζεται κάτω από τα νερά που συγκεντρώνονται εκεί μετά την υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη και το σπάσιμο φραγμάτος στον Ενιπέα.

Η ΕΡΤ καταγράφει αποκαλυπτικές εικόνες σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε λίμνη και όχι σε κάμπο με καλλιέργειες και στάνες που εξαφανίζονται σταδιακά όσο ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων.

«Αυτή η μαρτυρική κωμόπολη είναι απροστάτευτη και αν δεν σταματήσει η ροή του νερού σύντομα είναι πολύ πιθανό να εισβάλει στα σπίτια τους. Το έδαφος είναι κορεσμένο και δεν απορροφάει άλλο νερό», είπε ο δημοσιογράφος Νίκος Κοντορούσης περιγράφοντας μια εικόνα αποκάλυψης. Οπως είπε η περιοχή που είχε πληγεί και στην κακοκαιρία Daniel, πλημμύρησε για άλλη μια φορά. Ωστόσο, το οξύμωρο είναι ότι δεν βυθίζεται κάτω από τα νερά της βροχής αλλά από τα ύδατα που συγκεντρώνονται στην περιοχή που λειτουργεί ως λεκάνη απορροής, 30 ώρες μετά την τελευταία σταγόνα βροχής.

Με ορμητική ροή φτάνουν στην περιοχή του Παλαμά τα νερά από τα ποτάμια που φούσκωσαν στην περιοχή μετά την κακοκαιρία Elias και υπερχείλισαν ή έσπασαν τα αναχώματα.

Για την αγωνία των κατοίκων και στα γύρω χωριά μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» η Ειρήνη Κυρίτση, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Βλοχού, καταγράφοντας την καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο.

Το ανάχωμα στον Ενιπέα έσπασε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να το εγκαταλείψουν όσο περνούν οι ώρες και αναβαίνει η στάθμη των νερών. Το χωρίο είναι απροστάτευτο καθώς τα αναχώματα που είχαν σπάσει στον ποταμό Ενιπέα δεν είχαν προλάβει να αποκατασταθούν με το τοπίο να μετατρέπεται σε αιφνιδιαστικά σε λίμνη.

Πηγή: ERT.GR