καπνίζεις-στο-σπίτι-1-000-δολάρια-πρόστι-323069
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.12.2020 | 23:18

Καπνίζεις στο σπίτι – 1.000 δολάρια πρόστιμο

Από την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου το Σαν Φρανσίσκο είναι η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που… απαγορεύει το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, επ΄ απειλή προστίμου έως 1.000 δολάρια.

Με την ίδια απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου του καλιφορνέζικου δήμου (η οποία λήφθηκε με ψήφους 10-1), επιτράπηκε η οικιακή χρήση κάνναβης, που τυγχάνει απαγορευμένη σε δημόσιους χώρους της πόλης! Γεμάτη παραδοξότητες η Αμερική, σε αναγκάζει να ψάξεις αρκετά για να βρεις τη σκοπιμότητά τους.

Σε όσους έπεσαν από τα σύννεφα οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι το κατ’ οίκον φουμάρισμα απαγορεύεται ήδη σε 63 μικρότερους δήμους της Καλιφόρνια, όπως το Μπέρκλεϊ, η Σάντα Κλάρα κ.λπ. Επίσης, η «καπνοαπαγόρευση» στο Σαν Φρανσίσκο δεν αφορά τις μονοκατοικίες και τα διώροφα με έως τρεις χωριστούς χώρους κατοικίας ή διαμερίσματα.

Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των μη καπνιστών σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ή φτωχών, λαϊκών συγκροτημάτων, όπου δεκάδες οικογένειες στοιβάζονται σε στενούς χώρους, με αποτέλεσμα οι μη καπνίζοντες να ντουμανιάζουν από τα τσιγάρα των άλλων , μέσα από φωταγωγούς, συστήματα θέρμανσης και κλιματιστικά. Δεν ακούγεται παράλογο, δεδομένου ότι το κάπνισμα στην Καλιφόρνια απαγορεύεται ήδη σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, ασανσέρ, κλιμακοστάσια και θυρωρεία, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων το θέτουν ως απαράβατο όρο στα πωλητήρια και ενοικιαστήρια συμβόλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση του οικιακού καπνίσματος στηρίχθηκε από την Ενωση Καρδιολόγων του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι παρέθεσαν στοιχεία για τις καταστρεπτικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στην υγεία του πληθυσμού και τις πολύ ηπιότερες επιπτώσεις του καπνού της κάνναβης.

Οσο για τον πρωτεργάτη της κίνησης, πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο , Νόρμαν Γι, έβγαλε βαθύ στεναγμό ανακούφισης: «Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την ψήφο τους. Ολος ο κόσμος δικαιούται να αναπνέει καθαρό αέρα μέσα στο σπίτι του (σ.σ.: και όχι τον καπνό του γείτονα)».

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»