καμπαγιάννης-για-θάνατο-σαμπάνη-οι-φω-953854
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.02.2022 | 13:02

Καμπαγιάννης για θάνατο Σαμπάνη: Οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη δολοφονική πρόθεση των αστυνομικών

“Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών αποδεικνύουν και στον πλέον δύσπιστο τη δολοφονική πρόθεση των αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 18χρονο Ρομ Νίκο Σαμπάνη“, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας Σαμπάνη.

Αντί να κληθούν οι αστυνομικοί να απολογηθούν συμπληρωματικά, αντί να τους αποδοθεί κατηγορία και για τρίτη απόπειρα ανθρωποκτονίας αφού και ο τρίτος επιβάτης του οχήματος (ο ανήλικος οδηγός) γλίτωσε τη σφαίρα και τον θάνατο από θαύμα, η ανάκριση περαιώνεται.

Το μήνυμα που έστειλε η εκτελεστική εξουσία με την επίσκεψη του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Τάκη Θεοδωρικάκου στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ όπου βρίσκονταν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, ελήφθη από όλους τους πιθανούς αποδέκτες.

Και τώρα οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, ένστολοι και ασύδοτοι.

Αυτό είναι το “κράτος δικαίου” στην Ελλάδα.

Όμως το αίτημα της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη για δικαιοσύνη παραμένει ζωντανό.”, καταλήγει ο κ. Καμπαγιάννης.

Όλο το ρεπορτάζ της Γιώτας Τέσση στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Προσπαθούν να θάψουν την ανάκριση για Σαμπάνη!

Η ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, πρώην συνεργάτις του δικηγόρου των αστυνομικών Αλέξη Κούγια, επιχειρεί να κλείσει άρον άρον τη διαδικασία χωρίς να έχουν κληθεί οι αστυνομικοί σε συμπληρωματική απολογία ● Η οικογένεια του θύματος ζητάει την εξαίρεσή της ● Από τύχη ζουν οι άλλοι δύο ανήλικοι Ρομά, αλλά οι αστυνομικοί δεν κατηγορήθηκαν ακόμα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του ενός.

Tο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα αποφασίσει αν θα εξαιρέσει την ανακρίτρια Χρυσούλα Γκοτόβου από την υπόθεση ανθρωποκτονίας του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, για την οποία κατηγορούνται επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Την αίτηση εξαίρεσης υπέβαλε η οικογένεια του θύματος, επισημαίνοντας ότι η δικαστική λειτουργός είχε εργαστεί στο παρελθόν, για τρία χρόνια, στο γραφείο του δικηγόρου των κατηγορούμενων αστυνομικών, Αλέξη Κούγια. Για λόγους ευπρέπειας, η ανακρίτρια είχε υποβάλει αίτηση αποχής που δεν είχε γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Για λόγους καλής πίστης, οι γονείς του δολοφονημένου έκριναν ότι αυτό δεν θα επηρέαζε την ανάκριση για τη δολοφονία του γιου τους. Ομως, μια σειρά παραλείψεων και η διάθεση να κλείσει άρον άρον η ανάκριση τους αναγκάζουν να ζητήσουν, έστω και τώρα, την απομάκρυνση της ανακρίτριας εξαιτίας συγκεκριμένων γεγονότων που δημιουργούν υπόνοιες μεροληψίας από μέρους της.

Σύμφωνα με τους γονείς του Νίκου Σαμπάνη, η ανακρίτρια δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση των δραστών, με αποτέλεσμα οι παραλείψεις της να λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας των αστυνομικών. Τη μία από αυτές τις παραλείψεις έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα από τις 23.12.2021 για την καταστροφή του κλεμμένου από τους τρεις Ρομά αυτοκινήτου, για το οποίο οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι άνοιξαν πυρ επειδή απειλήθηκε η ζωή τους. Για ποιον λόγο η ανακρίτρια δεν προέβη από την πρώτη στιγμή στην κατάσχεσή του ως βασικού πειστηρίου του εγκλήματος;

Ευθείες βολές

Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί η ανακρίτρια δεν διερεύνησε την εξαφάνιση 19 βολίδων. Οι εννιά από αυτές θα έπρεπε να έχουν περισυλλεγεί μέσα από το αυτοκίνητο καθώς, σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση, δέκα βολίδες μπήκαν στην καμπίνα του οχήματος με ευθείες τροχιές. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί είχαν πρόθεση να σκοτώσουν και σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός τους ότι σημάδευαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Σημαίνει, επίσης, ότι ζουν από θαύμα οι άλλοι δύο ανήλικοι Ρομά που επέβαιναν στο αυτοκίνητο μαζί με τον Νίκο Σαμπάνη.

Ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά και γι’ αυτό οι αστυνομικοί κατηγορούνται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του. Ο άλλος, που έχει καταθέσει ότι ήταν οδηγός, βρέθηκε μέσα σε ριπές από σφαίρες και όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί εναντίον των αστυνομικών δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας του. Ωστόσο, αυτός που καθόταν στο πίσω κάθισμα κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας των αστυνομικών εξαιτίας των επικίνδυνων ελιγμών του αυτοκινήτου που δεν οδηγούσε!

Γιατί δεν κλήθηκαν ποτέ οι αστυνομικοί για συμπληρωματική απολογία; Ούτε καν για να ταυτοποιηθεί ποιος βρισκόταν πού την ώρα του εγκλήματος και ποιος πυροδότησε κάθε βολίδα; Δεν είναι αυτός ένας τρόπος να μην ταυτοποιηθούν οι φυσικοί αυτουργοί; Γιατί η ανακρίτρια κλείνει άρον άρον την ανάκριση προτού διαλευκανθούν κρίσιμα ζητήματα για το έγκλημα; Είναι δυνατόν να μη διέταξε ούτε αναπαράσταση του εγκλήματος;

Γιάννης Σαμπάνης, πατέρας θύματος «Να μάθω ποιοι σκότωσαν το παιδί μου»

Απευθύνομαι δημόσια στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά για να ζητήσω να μου δώσει την ευκαιρία να μάθω ποιοι σκότωσαν το παιδί μου. Μέχρι τώρα κανείς αστυνομικός δεν απολογήθηκε για τις σφαίρες που έριξε στον Νίκο. Είμαστε γονείς, είμαστε άνθρωποι. Είναι πολύς ο πόνος για το αίμα του γιου μου. Μη μου στερήσετε το δικαίωμα να μάθω τους δολοφόνους επειδή αυτοί είναι αστυνομικοί και εμείς Ρομά.

(Υπότιτλος φωτογραφίας: Οι οπές από τις σφαίρες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό των αστυνομικών πως σημάδευαν τις ρόδες).