καλοριφέρ-πώς-θα-καταλάβετε-ότι-χρειά-688725
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.12.2022 | 12:07

Καλοριφέρ: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεται εξαέρωση

Για τους περισσότερους η εξαέρωση των καλοριφέρ αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία που την αφήνουν στα χέρια των ειδικών. Αν ακολουθήσετε, όμως, τα μυστικά που προτείνει στη huffingtonpost.co.uk, ο Andy Kerr, ιδρυτής της Boxt, είναι βέβαιο πως θα γίνετε εξπέρ και το σπίτι σας θα έχει τη ζεστασιά που επιθυμείτε.

Αν κάποια θερμαντικά σώματα είναι είτε δροσερά στο άγγιγμα – παρά τις θερμοστατικές βαλβίδες που ανοίγουν – είτε δεν φαίνονται να λειτουργούν σωστά, έχοντας κάποιο τμήμα του σώματος δροσερό, ή προκαλεί θόρυβο, πιθανόν να χρειάζεται εξαέρωση, μια διαδικασία, ανέξοδη, εύκολη και με σημαντικό όφελος, λέει ο Kerr.

Καλοριφέρ: Πώς κάνω εξαέρωση

Πρώτα, ενεργοποιήστε τη θέρμανση σας και βεβαιωθείτε ότι τα καλοριφέρ σας έχουν ανοίξει πλήρως. Μόλις ζεσταθούν όλα προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Φορέστε ένα χοντρό ζευγάρι γάντια. Θα πρέπει να είναι αρκετά παχιά, ώστε να μη βλάψετε τον εαυτό σας όταν αγγίζετε τα καλοριφέρ, αλλά αρκετά λεπτά ώστε να μπορείτε να νιώσετε τη θερμότητα που περνάει από αυτά. Μόλις φορέσετε τα γάντια σας, περιηγηθείτε στο σπίτι σας και αγγίξτε κάθε καλοριφέρ παντού για να βρείτε τυχόν κρύα σημεία.

Θα πρέπει να ελέγξετε όλα τα καλοριφέρ σας σχεδόν ταυτόχρονα καθώς το ένα μπορεί να χρειάζεται εξαέρωση περισσότερο από το άλλο.

Κλείστε την κεντρική θέρμανση. Κρατήστε τις βαλβίδες εισαγωγής του καλοριφέρ ανοιχτές, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει πλήρως το σύστημα

Φορέστε ξανά τα γάντια σας και στη συνέχεια ελέγξτε ξανά τα καλοριφέρ σας για να δείτε αν είναι ακόμα ζεστά.

Για να εξαερώσετε το καλοριφέρ, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε τη βαλβίδα. Από εδώ θα απελευθερώσετε όλο τον αέρα και το νερό.

Αρχικά βάλτε τα παλιά κουρέλια γύρω από το καλοριφέρ σε περίπτωση που τρέξει νερό. Μπορείτε επίσης να βάλετε κάτω μερικά δοχεία σε περίπτωση που τρέξει πολύ νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σωστό κατσαβίδι για να ανοίξετε τη βαλβίδα σας.

Τοποθετήστε το κατσαβίδι στη βαλβίδα και περιστρέψτε σιγά σιγά. Μην την ανοίξετε εντελώς γιατί θα χυθεί νερό. Θα πρέπει να μπορείτε να ακούτε τον αέρα να σφυρίζει καθώς φεύγει.

Συνεχίστε να ακούτε τον αέρα και περιμένετε να σταματήσει να σφυρίζει. Μετά την απελευθέρωση του αέρα μπορεί να τρέξει λίγο νερό. Συνεχίστε να παρακολουθείτε το νερό μέχρι να βγει με σταθερή ροή. Αυτό είναι σημάδι ότι ο αέρας έχει απελευθερωθεί.

Χρησιμοποιήστε το κατσαβίδι για να σφίξετε τη βίδα εξαέρωσης. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να στεγνώσετε τους σωλήνες για να αποφύγετε τυχόν μελλοντική σκουριά.

Τέλος, αφού εξαερώσετε όλα τα καλοριφέρ σας και κλείσετε τις βαλβίδες με ασφάλεια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τη θέρμανση. Χρησιμοποιώντας τα γάντια σας, περιηγηθείτε και ελέγξτε τα καλοριφέρ και βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστά παντού. Εάν αισθάνεστε κρύα σημεία, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία ξανά. Θα χρειαστεί επίσης να ελέγξετε ότι ο λέβητας εξακολουθεί να δείχνει το συνιστώμενο επίπεδο πίεσης θέρμανσης.