καλοκαίρι-τα-καλύτερα-μέρη-της-ελλάδα-1041302
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.07.2022 | 19:57

Καλοκαίρι: Τα καλύτερα μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ

Η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και ήδη σκεφτόμαστε πού θα πάμε στις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Όμως, η ακρίβεια πλήττει σοβαρά τη χώρα και τα πορτοφόλια μας. Οι τιμές της βενζίνης και των ακτοπλοϊκών-αεροπορικών εισιτήριων αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και οι επιλογές μας περιορίζονται αισθητά.

Μια ιδέα λοιπόν είναι το κάμπινγκ που πραγματικά είναι μια μοναδική εμπειρία και μια low budget επιλογή, με ελάχιστα βασικά έξοδα, όπως της μετακίνησης και της διατροφής. Οπότε όσοι δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα το ελεύθερο κάμπινγκ, αξίζει να το δοκιμάσετε φέτος

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους δημοφιλέστερους προορισμού για του λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ:

Γαύδος

Είναι το πιο νότιο σημείο της Ευρώπης, και ίσως το πιο ήσυχο. Στην Γαύδο πας για να ξεχάσεις τα πάντα, να μεταφερθείς για λίγες μέρες σε ένα παράλληλο σύμπαν, που το στρες έχει σταματήσει να υπάρχει σαν κόνσεπτ. Υπάρχει και μίνι μάρκετ για προμήθειες, και αρκετές καβάτζες με σκιά (να ‘ναι καλά οι κέδροι). Αρκετά κοντά, επίσης, θα βρεις ντους και τουαλέτα

Κάθε καλοκαίρι, η Γαύδος αποτελεί top προορισμό για τους απανταχού κατασκηνωτές. Με απίθανες, αμμώδεις παραλίες και κέδρους που προσφέρουν σκιά από τον μεσημεριανό ήλιο αλλά και στήριγμα για τη σκηνή σου. Στον Αη Γιάννη και τον Λαυρακά θα ξεχαστείς. Όπως ξεχνιούνται οι κατασκηνωτές που καταφθάνουν στις αρχές του καλοκαιριού και φεύγουν όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα. Για φαγητό, οι ταβέρνες σε Αη Γιάννη και Σαρακήνικο προσφέρουν άφθονο ψάρι, αλλά και κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο. Στα συν, τα εκπληκτικά γλυκά του νησιού.

Πώς θα πας: Στη Γαύδο μπορείς να φθάσεις είτε από την Παλιόχωρα, τη Σούγια, τον Πλακιά ή τη Χώρα Σφακίων. Τα δρομολόγια δεν είναι σταθερά, γιαυτό θα πρέπει να ενημερωθείς από τα λιμεναρχεία Σφακίων (+30 28250 91292) και Παλαιόχωρας (+30 28230 41214). Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα των δύο εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια στη Γαύδο, της ΑΝΕΝΔΥΚ και της Gavdos Lines.

Προσοχή: Μην πάρεις το μαγιό σου μαζί. Απαγορεύεται αυστηρά η θαλάσσια ενδυμασία.

Κάτω Κουφονήσι

Λίγα μίλια από το Κουφονήσι, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος. Το κάτω Κουφονήσι είναι η προσωποποίηση της ηρεμίας. Με καταγάλανα νερά και παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, κάπου θα βρεις να στήσεις τη σκηνή σου. Για φαγητό θα πάς στου Βενετσάνου, μια απόκοσμη ταβέρνα, που μοιάζει με σκηνικό από τον “άρχοντα των δαχτυλιδιών” και γεύσεις που θα σου θυμίσουν μαμά.

Προσοχή: Να είσαι στην ώρα σου για το καΐκι από το Κουφονήσι, οι υπόλοιποι δεν θέλουν να περιμένουν.

Πώς θα πας: Είτε απευθείας, είτε με το τοπικό δρομολόγιο των «Μικρών Κυκλάδων», είτε από το πίσω μέρος της Νάξου. Η καλύτερη λύση είναι το απευθείας δρομολόγιο με το Blue Star τρεις φορές την εβδομάδα. Ο χρόνος ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες.

Προσοχή: Να είσαι στην ώρα σου για το καΐκι από το Κουφονήσι, οι υπόλοιποι δεν θέλουν να περιμένουν.

Ηρακλειά

Το δυτικότερο σημείο των ανατολικών Κυκλάδων έχει τη χάρη του. Το νησί δεν αλώθηκε ποτέ από τη δικτατορία της ρακέτας και του λαδιού μαυρίσματος. Το αν θα επιλέξεις αμμουδιά ή βότσαλο να στήσεις τη σκηνή σου, εξαρτάται από το τι τύπος είσαι. Το μενού έχει υπέροχο κατσικάκι σούβλας, μουσακά, καταπληκτική φάβα, ξυνομυζήθρα, πιταρίδα, ανθότυρο αλλά και αστακομακαρονάδα.

Πώς θα πας: Υπάρχουν δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά για Ηρακλειά 3 φορές την εβδομάδα. Από τη Ραφήνα υπάρχει ταχύπλοο πλοίο καθημερινά από 1/6/2014 μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Από τη Νάξο για Ηρακλειά υπάρχει το EXPRESS SCOPELITIS καθημερινά εκτός Κυριακής.

Προσοχή: Όχι τράπεζες, όχι βενζινάδικα-Άφησέ τα όλα πίσω.

Σαμοθράκη

Εδώ η βλάστηση οργιάζει. Ποτάμια, θάλασσες, βάθρες παντού και οι “καβάντζες” για να στήσεις τη σκηνή σου πάρα πολλές. Να επιλέξεις ποτάμι, τη θάλασσα τη βρίσκεις παντού. Χριστός, Παράδεισος και Γριά, είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία. Για φαγητό μην ανησυχήσεις, απλά δοκίμασε το ημιάγριο κατσίκι, μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές, τα κολοκυθολούλουδα, και το γλυκό πραούστι. Μην κοιτάξεις Google maps, ρώτα τους ντόπιους για τα πάντα. Θα χαρούν να σε βοηθήσουν.

Πώς θα πας: Η βασική πρόσβαση στη Σαμοθράκη είναι με Ferry από την Αλεξανδρούπολη. Το ταξίδι διαρκεί δύο ώρες και κάτι. Στην Αλεξανδρούπολη φτάνεις οδικώς, με ΚΤΕΛ ή αυτοκίνητο, με τρένο (ΟΣΕ) ή αεροπορικά (Αλεξανδρούπολη), από το αεροδρόμιο των Αθηνών, με Ολυμπιακές Αερογραμμές ή με την Aegean.

Προσοχή: Όταν βρέχει φουσκώνουν τα ποτάμια. Πιάσε κάποιο ύψωμα.

Αγκίστρι

Δημοφιλής προορισμός για τους free campers, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Το πράσινο περισεύει στο νησί, οπότε μην ανησυχείς για σκιά (εκτός κι αν επιλέξεις να είσαι ένα βήμα από τη θάλασσα). Δραγονέρα και Χαλικιάδα είναι τα top σημεία. Το φαγητό είναι εύκολο στο Αγκίστρι, αφού μπορείς να βρεις ταβερνάκια, εκεί που δεν το περιμένεις. Θα σε οδηγήσει η μυρωδιά. Εκτός από παράδεισο των κατασκηνωτών, το νησάκι αποτελεί must place για οικογένειες. Τα κρυστάλινα νερά και η ομορφιά του τοπίου τους έχει κερδίσει όλους.

Πώς θα πας: Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για το Αγκίστρι, τα οποία παίρνουν εκτός από επιβάτες και αυτοκίνητα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες. Αν επιλέξεις Ιπτάμενα Δελφίνια, φτάνεις σε 55 λεπτά.

Προσοχή: Μην υποτιμάς το νησί επειδή είναι κοντά στην Αθήνα.

Ανάφη

Το νησί της Ανάφης είναι ένας ακόμα αγαπημένος προορισμός για ελεύθερο κάμπινγκ, ειδικά στην περιοχή του Ρούκουνα, με τις απέραντες εκτάσεις άμμου. Η περιοχή έχει μόνο μια ταβέρνα, το Ζαμπέτα, ανοιχτή ως αργά το βράδυ για να ικανοποιήσει τις λιγούρες σας. 8 λόγοι για να αγαπήσετε την… ντροπαλή των Κυκλάδων!

Πως θα πας: Το δρομολόγιο του ferry boat Prevelis της ΑΝΕΚ κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από Πειραιά για Ανάφη και κάθε Πέμπτη και Κυριακή από Ανάφη για Πειραιά (από 68€ μετ’ επιστροφής για κάθε ενήλικα και διάρκεια ταξιδιού περίπου 10 ώρες – αυτοκίνητο από 91€). Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι την Σαντορίνη με τα καθημερινά δρομολόγια οποιασδήποτε εταιρίας, και από εκεί να ταξιδέψετε ως την Ανάφη σε περίπου δύο ώρες με το Aqua Spirit των NEL Lines (κάθε Τρίτη και Σάββατο, εισιτήριο 8€).

Προσοχή: Μην το υποτιμάται συγκριτικά με τα αντίστοιχα κυκλαδίτικα νησιά

Πήλιο

Η Ανάληψη είναι ίσως η δημοφιλέστερη παραλία για ελεύθερο κάμπινγκ στο Πήλιο. Με πρόσβαση κανονικά από δρόμο, αν και θα χρειαστεί να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για να σας κατευθύνει σωστά. Λίγο πριν την παραλία παίζει ταβερνάκι για να μην σου λείψει τίποτα, τα νερά είναι υπέροχα και υπάρχει αρκετή σκιά για να μην καείς από τον ήλιο.

Πώς θα πάς: Για τη Μελανή, από το Βόλο, θα ακολουθήσεις το δρόμο προς Αργαλαστή και θα ρωτήσεις τους ντόπιους. Για Ανάληψη και Παρίσαινα από τον Βόλο θα κατευθυνθείς προς Πήλιο – Χάνια. Από εκεί προς Ζαγορά και έπειτα προς Χορευτό. Κατεβαίνεις το μονοπάτι από τα βόρια της Ζαγοράς και συναντάς το ταβερνάκι που λέγαμε. Οι ιδιοκτήτες θα χαρούν να σε κατατοπίσουν.

Προσοχή: Στην Παρίσαινα δεν υπάρχει καθόλου σκιά.

Εύβοια

Η Χιλιαδού, αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους free campers, αφού η πρόσβαση είναι γρήγορη και έχεις περισσότερο χρόνο για βουτιές. Η παραλία είναι τεράστια οπότε μην ανησυχήσεις για το στρίμωγμα. Θα βρεις ένα βραχάκι (από τα πολλά) για να στήσεις κοντά του τη σκηνή. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται η παραλία των γυμνιστών με το βράχο σήμα κατατεθέν. «Παραλία γυμνιστών Α.Π. 1043/81» είναι γραμμένο με λευκή μπογιά. Στην γύρω περιοχή θα βρεις 1-2 καντίνες για καφέ, αναψυκτικά και σάντουιτς, ενώ υπάρχουν πάνω ακριβώς από την παραλία 2-3 ταβέρνες με ολόφρεσκο ψάρι και μαγειρευτά.

Πώς θα πας: Από την υψηλή γέφυρα στρίβεις δεξιά στη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου όπου υπάρχει πινακίδα «προς Βόρεια Εύβοια». Συνεχίζεις την πορεία ευθεία και φτάνοντας στο κέντρο της Νέας Αρτάκης υπάρχει πινακίδα «προς Στενή Βατώντα Καθενούς» στην οποία στρίβεις δεξιά. Συνεχίζεις ευθεία περνώντας την Κάτω και την Άνω Στενή, ανεβαίνεις την κορυφή της Δίρφυς και συνεχίζεις ευθεία προς Στρόπωνες και από εκεί προς Χιλιαδού. Υπολόγισε τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι την παραλία της Χιλιαδούς.

Προσοχή: Όταν έχει αέρα βγάζει τεράστια κύμματα οπότε μην στήσεις πολύ κοντά στη θάλασσα.