Κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» κινητά και tablet

Προς ενημέρωση των πολιτών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γνωστοποιεί την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού (malware) το οποίο προσβάλλει φορητές συσκευές (smartphones, tablets κ.α.). Το συγκεκριμένο λογισμικό διαδίδεται μέσω «sms phishing ή smishing», τεχνικής δηλαδή υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω αποστολής μηνυμάτων κειμένου.  Το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων προτρέπει τον χρήστη να ακολουθήσει έναν σύνδεσμο (URL).

Για παράδειγμα, ένα μήνυμα τέτοιου είδους είναι το εξής: «Δε καταφέραμε να παραδώσουμε τη παραγγελία σας. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παράδοση της παραγγελίας ακολουθήστε τον σύνδεσμο hxxp://……».

Με το που ακολουθούν οι χρήστες τον σύνδεσμο, το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται στη συσκευή και ξεκινά τη διεργασία ανίχνευσης εγκατεστημένων εφαρμογών. Όταν ο χρήστης ανοίξει μία από αυτές τις εφαρμογές που έχουν «σκαναριστεί», εμφανίζεται μια φόρμα εισαγωγής στοιχείων, σχεδόν ίδια με εκείνη της πραγματικής εφαρμογής. Το αποτέλεσμα είναι τα στοιχεία εισόδου της εφαρμογής ή ακόμα και άλλα στοιχεία εισόδου, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, να στέλνονται στους δράστες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες φορητών συσκευών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας, για την αποφυγή προσβολής από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό. Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να:

  • μην ανοίγουν συνδέσμους (links) που λαμβάνουν από «αυτόκλητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms). Οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
  • εγκαθιστούν μόνο εφαρμογές που διατίθενται στα επίσημα ηλεκτρονικά «καταστήματα» των λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές.
  • να ενημερώνουν τακτικά (updates) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) στη συσκευή.
  • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

 

Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας e­mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

 

Πηγή: news247.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, SMS, ΚΙΝΗΤΑ, ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ, MALWARE, SMARTPHONES & TABLETS


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!