Κακοκαιρία: Ευνοϊκές συνθήκες για σχηματισμό σιφώνων στη θάλασσα ή τη στεριά - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Κακοκαιρία: Ευνοϊκές συνθήκες για σχηματισμό σιφώνων στη θάλασσα ή τη στεριά

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος έδωσε τα στοιχεία και την πρόγνωση για την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα σημείωσε:
Με τα πυκνού πλέγματος μοντέλα καιρού να προσομοιώνουν όλο και πιο ρεαλιστικά τις ατμοσφαιρικές διαταραχές και με τα μέσης κλίμακας συστήματα προγνώσεων πολλαπλού δείγματος να παράγουν σταθερά βελτιούμενες πιθανολογικές προγνώσεις τοπικού επιπέδου, είναι πολύ πιθανό ακόμα και στο κοντινό μέλλον οι Μετεωρολόγοι – Προγνώστες να μη μπορούν εύκολα να βελτιώνουν τις αντικειμενικές προγνώσεις των μοντέλων. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι οι Μετεωρολόγοι – Προγνώστες μπορούν να προσθέτουν αξία στις προγνώσεις των μοντέλων στις περιπτώσεις:

(α) της καιρικής δραστηριότητας των μετώπων,

(β) της ταχύτατης ανάπτυξης (βάθυνσης) των υφέσεων,

(γ) της ισχυρής ανωμεταφοράς (convection),

(δ) του σχηματισμού ομίχλης ή νεφών stratus και

Στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνονται οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν στη χώρα μας από 07-10-21/00:00 έως 08-10-21/00:00 UTC. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μετεωρολόγος – Προγνώστης μπορεί να προσθέσει αξία στα αποτελέσματα του μοντέλου και κυρίως σε αυτά που αναφέρονται στο ύψος και την ένταση του υετού. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και αν σε πολλές περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας ο υετός των μοντέλων φαίνεται υπερτιμημένος, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα. Η θέση του πολικού αεροχειμάρρου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η ύπαρξη αεροχειμάρρου χαμηλού ύψους, το ανάγλυφο και τα μεγάλα ποσά λανθάνουσας θερμότητας (φθινόπωρο γαρ) είναι οι βασικές αιτίες που οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα (κυρίως) θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους τόσο αυτούς που συνδέονται με τις καταιγίδες όσο και τους συνοπτικής κλίμακας ανέμους. Τέλος, νομίζω ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων στη θάλασσα ή τη στεριά.

Υ.Γ. Συμφώνησαν στα βαφτίσια! Άντε και στους γάμους τους να χαρούμε!

Πηγή: ziakopoulos.blogspot.com

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!