κακοκαιρία-διομήδης-ποιες-περιοχέ-980069
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.01.2022 | 16:42

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία “Διομήδης” που επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρας μας, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Εύβοια. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν υπερχειλίσεις ποταμών, πλημμύρες σε σπίτια και καλλιέργειες, κατολισθήσεις, και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα υπάρξει βελτιωμένος καιρός. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και η Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός.

“Βροχή” τα προβλήματα

Σε υδάτινο κλοιό βρίσκεται το χωριό Γοργοβίτες στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας, μετά την υπερχείλιση των ποταμών Λείψιμου και Οργόζινου, ενώ σε «λευκό κλοιό» βρίσκονται χωριά στην ορεινή Χαλκιδική, όπου δήμοι και περιφέρεια προχώρησαν από νωρίς στον καθαρισμό και διάνοιξη δρόμων.

Την ίδια ώρα, λόγω της χιονόπτωσης και της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, αλλά και των διακοπών ρεύματος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις Κοινότητες Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγίας, Σταγείρων και Στρατονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη χιόνισε τις τελευταίες ώρες στον Χορτιάτη, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ ανοιχτό είναι όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορεινά σημεία της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας και της Πιερίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Μέστης και του Τελωνείου Κήπων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στα Φάρσαλα η κακοκαιρία. Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις τηλεπικοινωνίες και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ωστόσο παραμένουν αποκομμένα σπίτια λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Τα σχολεία στον δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, στην Εύβοια, δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ οι κάτοικοι επιχείρησαν με πρόχειρα αναχώματα να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την έντονη βροχόπτωση.

Εκ νέου ενεργοποίηση του 112

Η εκ νέου ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αποτίμηση της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Επιπλέον τονίστηκε ότι το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.

Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, το σύνολο των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται επί ποδός και σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, ενώ ευχαρίστησε όλους θερμά για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν και την άριστη συνεργασία.