kακοκαιρία-aπολογισμός-ζημιών-σε-κεντρ-711824
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.04.2020 | 07:59

Kακοκαιρία: Aπολογισμός ζημιών σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα (φωτο)

Πολλά προβλήματα, με κατολισθήσεις, πλημμύρες και ζημιές σε οδικά δίκτυα, προκάλεσε η κακοκαιρία χθες που έπληξε κυρίως την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισε η Θεσσαλία και οι Σποράδες, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην Σκιάθο η κατάσταση ήταν δραματική από το βράδυ του Σαββάτου, καθώς μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν από την δυνατή νεροποντή που έπεφτε ακατάπαυστα τα τελευταία 24ωρα. Ο δήμαρχος του νησιού έκανε μάλιστα λόγο για μεγάλες ζημιές.

Ομοια η κατάσταση και στην Σκόπελο, αλλά και σε περιοχές του Πηλίου, που υπέστησαν αρκετές ζημιές. Στην Σκόπελο, η καταιγίδα κράτησε πέντε ώρες, που ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στο νότιο μέρος του νησιού. Η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα δέχτηκαν τα περισσότερα πλήγματα, με το ύψος του νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, να φτάνει τα 67mm. Στο Πήλιο, ολόκληρα χωριά μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, με μηχανήματα να βγαίνουν στους δρόμους όλη τη νύχτα προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους και να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν στο οδικό δίκτυο, αλλά και με την ύδρευση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Και στην υπόλοιπη Θεσσαλία τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά. Πηνειός και Πάμισος υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα. Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα χιόνιζε όλη μέρα, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει στα 30 εκατοστά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις. Επίσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά των Τρικάλων. Αρκετό είναι το χιόνι που έπεσε και στα υπόλοιπα ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Ζημιές από την κακοκαιρία στην Εύβοια- Δρόμοι άνοιξαν στα δύο

Τεράστια ήταν τα προβλήματα και στην κεντρική και βόρεια Εύβοια. Στην Ερέτρεια, δρόμοι άνοιξαν στα δύο, καθώς το οδόστρωμα υποχώρησε σε πολλά σημεία, όπως αναφέρει το evima.

Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Μπούγα η οποία μαζί με το δήμαρχο Ιωάννη Δημητρόπουλο από νωρίς το πρωί καταγράφουν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, που έπληξε ολόκληρη τη χώρα. Στο Νεοχώρι, που βρίσκεται κοντά στο Αλιβέρι, πλημμύρισαν όλα τα σπίτια που βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με το Forecast Weather Greece.

Κακοκαιρία: Ξεριζώθηκαν δέντρα στην Ξάνθη

Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε ούτε η βόρεια Ελλάδα. Την ώρα που στα ορεινά χιόνιζε ακατάπαυστα, στα πεδινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, σημειώθηκαν πολλές ζημιές. Στην Ξάνθη, από την ισχυρή βροχή και τους θυελλώδεις ανέμους, ξηλώθηκαν σκεπές σε σπίτια, ενώ αρκετά δέντρα έπεσαν, με την πυροσβεστική να δέχεται πάνω από 30 κλήσεις. Ζημιές προκλήθηκαν και σε τοίχο κατοικίας στην περιοχή της Κυψέλης, το νεκροταφείο, αλλά και στο οδικό δίκτυο. Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και τρεις ανατροπές φορτηγών οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα μια νταλίκα στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, μια στο Σέλερο και ένα φορτηγό κοντά στη ΣΕΒΑΘ, σύμφωνα με το xanthinea.gr.

Κακοκαιρία: Πολλά προβλήματα και στο Αγιον Ορος και την Χαλκιδική

Η κακοκαιρία έπληξε ωστόσο και το Αγιον Ορος. Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε υπερχείληση σε ποτάμια, με την κακοκαιρία να επηρεάζει την περιοχή εδώ και δύο ημέρες.

Στην Μικρωκόμη Θεσσαλονίκης δύο γυναίκες, μάνα και κόρη, κινδύνεψαν, καθώς το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στην Χαλκιδική τα προβλήματα ηταν πολύ σοβαρά.

Στην Χαλκιδική και τον Δήμο Σιθωνίας έχουν σημειωθεί αρκετές πλημμύρες, ενώ βράχοι αποκολλήθηκαν από τα πρανή του δρόμου που οδηγεί από το Πλατανίτσι στην Σάρτη λόγω της βροχής. Σύμφωνα με το halkidininews, η κυκλοφορία στην Κασσάνδρα σταμάτησε στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Κρυοπηγής γιατί έπεσε δέντρο, ενώ στην Ορμύλια υπερχείλισε ο χείμαρρος και η κυκλοφορία διεκόπη στο δρόμο Βραστάμων- Ορμύλιας. Κλειστή έμεινε χθες η επαρχιακή οδός Σιθωνίας μετά τη Νικήτη προς Νέο Μαρμαρά λόγω κατολισθήσεων.

Επίσης, σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα στο ύψος του ξενοδοχείου Γεράνιο, με αποτέλεσμα η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία. Η περιοχή της Σάρτης μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη, ενώ τα προβλήματα στις υποδομές της περιοχής είναι τεράστια μετά την κακοκαιρία.

Αποκλεισμένοι κτηνοτρόφοι στην Συκιά Χαλκιδικής

Στην περιοχή Συκιά οι δρόμοι και τα σπίτια πλημμύρισαν, με τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με το halkidikinews να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Το νερό έχει φτάσει τους 60 πόντους. Και στην περιοχή της Ολυμπιάδας, που πέρυσι χτυπήθηκε άσχημα από την κακοκαιρία, η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, καθώς χθες τα ρέματα συγκράτησαν οριακά τα νερά, με την βροχή να συνεχιζόταν το βράδυ.

Η πρόγνωση του καιρού:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν. Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα νότια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ήπειρου η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά έντονες στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, που τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 και μέχρι το μεσημέρι στα βόρεια έως 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα ενταθούν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης κυρίως από τις βραδινές ώρες. Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στα υπόλοιπα βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια νότιων διευθύνσεων 6 με 7 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα). Aνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις αυξημένες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες με ασθενείς βροχές. Aνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.