καιρός-πρωτοχρονιά-2020-ποδαρικό-με-τσου-181822
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.01.2020 | 09:26

Καιρός Πρωτοχρονιά 2020 : Ποδαρικό με τσουχτερό κρύο

Mε «παγωμένο» ποδαρικό και χαμηλές θερμοκρασίες έρχεται το 2020. Αν και η πρώτη μέρα ξεκινά με βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές, βαθμιαία στα ανατολικά αναμένονται τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια και ανατολικά και ασθενείς χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά αναμένονται την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση.

Στις 2 Ιανουαρίου ωστόσο αναμένουμε νέα ψυχρή εισβολή.

Πιο αναλυτικά, βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη έως το πρωί και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Στερεά και Θεσσαλία από το απόγευμα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ανατολικής Στερεάς και Θεσσαλίας και ενδεχομένως προς το βράδυ σε χαμηλότερα υψόμετρα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 10, στη Θεσσαλία από 0 έως 10, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 10, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 10, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 14 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 5 έως 12.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ (στα ανοικτά του Θερμαϊκού έως 7 με 8 μποφόρ), σταδιακά όμως θα ενισχυθούν και προς το βράδυ θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα γίνουν ανατολικοί 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός ανά περιοχή

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους με πιθανότητα για τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και στα δυτικά από 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και γρήγορα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 6 και τη νύχτα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και από το απόγευμα βορειοανατολικοί στα ανατολικά και νότια 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στην Κρήτη και από το απόγευμα και στις Κυκλάδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, από το απόγευμα 6 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Την Πέμπτη 2/1, στα δυτικά και τα βόρεια παροδικές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν νοτιότερα και θα εξασθενήσουν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και πιθανώς τις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Παρασκευή 3/1 στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.