καιρός-έκτακτο-δελτίο-εμυ-τι-πρέπει-501170
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.01.2020 | 16:18

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τι πρέπει να ξέρεις για αύριο

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια της χώρας αναμένονται την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, να προειδοποιεί  για ισχυρές βροχές, καταιγίδες μέχρι και χαλάζι από το πρωί της Τετάρτης στη νότια νησιωτική χώρα με έκτακτο δελτίο καιρού.

Πιο αναλυτικά για την Τρίτη, νεφώσεις αναμένονται στο σύνολο της χώρας με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας στα βόρεια. Ασθενείς βροχές θα σημειωθούν από την αρχή του εικοσιτετραώρου στην Κρήτη και στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και θα ενισχυθούν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου θα είναι σχετικά αυξημένες. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 0 έως 9, στη Θεσσαλία από 2 έως 11, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 14, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 11, στις Κυκλάδες από 10 έως 13, στα Δωδεκάνησα από 8 έως 14 (στη Ρόδο έως 16) και στην Κρήτη από 9 έως 15.

Οι άνεμοι στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε ανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά στα δυτικά έως 7 μποφόρ. Ιδιαίτερα στη Θάλασσα Κυθήρων από το απόγευμα οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν βόρειοι – βορειοδυτικοί ίδιας έντασης ενώ το βράδυ θα ξαναγίνουν ανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στον Πατραϊκό έως 5 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση έως το βράδυ κατά 1 έως 2 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη.

xartis_emi_thermokrasies
kairos_gia_triti_emi

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Κακοκαιρία από το πρωί της Τετάρτης σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

-Κύρια χαρακτηριστικά οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι

-Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα, σταδιακά θα εξασθενήσουν Κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικότερα:  

Την Τετάρτη

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

β. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα την Πέμπτη (16-01-2020) στις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα Δωδεκάνησα.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (17-01-2020) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη (16-01-2020) στο νότιο Αιγαίο.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού με χάρτες

Βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί γρήγορα από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την Κρήτη θα επηρεάσει τον καιρό των νοτίων τμημάτων της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2020.

Βροχές, κατά τόπους ισχυρές, σποραδικές καταιγίδες και επικράτηση ενισχυμένων ανατολικών ανέμων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας. Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται η θέση του κέντρου του χαμηλού (σημειώνεται με “L”), ο ολικός υετός του προηγούμενου 12ώρου καθώς και το πεδίο των ανέμων για το βράδυ της Τρίτης 14/1 προς Τετάρτη 15/1 και για το μεσημέρι της Τετάρτης 15/1.

xartis_tou_meteo
vroxi_attikis
vroxi_attiki_xartis
vroxi_attikis

Η δημιουργία των βαρομετρικών χαμηλών αυτού του είδους οφείλεται στη διαφορά των χαρακτηριστικών των επιφανειακών ξηρών αερίων μαζών πάνω από την έρημο Σαχάρα και των υγρών πάνω από τα νερά της Μεσογείου.

Οι άνεμοι στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πηδαλιουχούν αυτά τα συστήματα, τα οποία έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η μεταφορά σκόνης ανατολικά τους, καθώς το θερμό τους μέτωπο κινείται γρήγορα προς τη Μεσόγειο.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας ιδιαίτερα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την συγκέντρωση σκόνης κοντά στο έδαφος το μεσημέρι της Τετάρτης 14/1.

xartis_me_skoni

Καιρός: Έρχονται βροχές στα μέσα της εβδομάδας – Πότε επηρεάζεται η Αθήνα

Ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και πάλι. Yπάρχουν ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για πιθανή κακοκαιρία από τις 15 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Ιταλίας, το οποίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει κακοκαιρία στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Στον χάρτη φαίνεται πώς επηρεάζεται και η Αθήνα από την Τετάρτη.

kairos_kakokairia_erxetai
kakokairia_map

Η αναλυτική πρόβλέψη για σήμερα Δευτέρα 

Ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, αναμένουμε σήμερα, άνεμοι έως 6 μποφόρ στα πελάγη, περιορισμένη ορατότητα και παγετός τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και παγετός στα βόρεια.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 αναμένονται νεφώσεις οι οποίες στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα είναι πυκνότερες δίνοντας ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, ενώ η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 10, στην Ήπειρο από 0 έως 16 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -2 έως 11, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 7 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 2 έως 11 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, επίσης με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι και παροδικές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

monday_kairos_simera

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-01-2020
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Ιόνιο. Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελαγη 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Μακεδονία.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στο Ιόνιο όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά του νομού.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός για αύριο Τρίτη

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα

εκδηλωθούν αρχικά στο νότιο Ιόνιο και σταδιακά στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με

αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους

βορειοανατολικούς 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στα νότια τοπικά 6

μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.