δύσκολη-νύχτα-σε-κερατέα-βίλια-κατα-933160
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.08.2021 | 23:00

Δύσκολη νύχτα σε Κερατέα, Βίλια – Καταγγελίες για εμπρησμό (φωτο+βίντεο)

Live οι φωτιές στην Αττική (χάρτης)

update 23:00 Ακόμη μια δύσκολη νύχτα αναμένεται να ζήσουν κάτοικοι της Αττικής, αυτή τη φορά στην Κερατέα και τα Βίλια, καθώς οι φωτιές που ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι εξακολουθούν να μαίνονται, έχοντας ήδη προκαλέσει καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες.

Μεγάλη μάχη δίνουν οι πυροσβέστες, χωρίς εναέρια μέσα μετά τη δύση του ηλίου:

-Στα Βίλια, προκειμένου να μην μπει η φωτιά που καίει παρθένο δάσος στον όρο Πατέρα, στον οικισμό. Με δηλώσεις του  στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης υποστήριξε ότι «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από  τα Βίλια», ζητώντας ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

-Στην Κερατέα, όπου, προς το παρόν, η φωτιά δεν πέρασε στον εθνικό δρυμό Σουνίου, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα,

16:10 Μερικές ημέρες μετά την μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, ανεξέλεγκτες καίνε και πάλι οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια, με την πρώτη να κατευθύνεται στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου   και τη δεύτερη, αρχικά προς την περιοχή των Μεγάρων αλλά, καθώς οι άνεμοι γύρισαν, και προς το Πόρτο Γερμενό.

Να σημειωθεί ότι ήδη στην περιοχή της Κερατέας έχουν καεί 5 με 6 σπίτια, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν απουσία πυροσβεστών και εναέριων μέσων.

Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι των τεσσάρων μποφόρ που έπνεαν και στις δύο περιοχές κόπασαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Σύμφωνα με τα μηνύματα του 112, ήδη έχουν εκκενωθεί εφτά περιοχές:

-#Βενίζα  (προς #Μέγαρα)

-Μικρό ή Μέγα #Βαθυχώρι (προς #Ψάθα)

-Άγιος_Γεώργιος (προς #Μάνδρα #Αττικής)

-#Αγία Παρασκευή ή #ΚρύοΠηγάδι (προς #Ψάθα, #Αλεποχώρι)

-#Άγιος_Κωνσταντίνος (προς #Λαύριο)

-#Άγιος_Γεώργιος ή #Παλαιοχώρι #Αττικής (προς #Ψάθα)

-#Συντερίνα #Κερατέας, (προς #Ανάβυσσο)

Κερατέα: Στόχος να κρατηθεί η φωτιά εκτός Εθνικού Δρυμού Σουνίου

Στην Κερατέα το στοίχημα είναι να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, οπότε πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της. Ωστόσο, η πυρκαγιά έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- ‘Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Το ίδιο και στην πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία επίσης είναι ανεξέλεγκτη και καίει παρθένο πευκοδάσος.

Καταγγελίες για εμπρησμό

Σύμφωνα με καταγγελίες υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου Λαυρεωτικής, στην Κερατέα η φωτιά ξεκίνησε σε κάδους από ένα λευκό αμάξι με φιμέ τζάμια  συγκεκριμένης μάρκας.