ηράκλειο-αναζητούν-τα-υπόλοιπα-μέλη-τ-1054673
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.10.2022 | 14:16

Ηράκλειο: Αναζητούν τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας των διαδικτυακών απατών

Στο εντοπισμό και των υπόλοιπων μελών της συμμορίας που διέπραττε διαδικτυακές απάτες με θύματα στην Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας και λεία δεκάδες χιλιάδες ευρώ προσανατολίζονται οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews, oι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα τρία ήδη γνωστά μέλη της συμμορίας, εκ των οποίων έχει συλληφθεί ένα, λειτουργούσαν σε συντονισμό με άλλα, μη ταυτοποιημένα άτομα. Αυτά τα άγνωστα άτομα, θεωρείται ότι έκαναν τις μεταφορές των ποσών από τους λογαριασμούς των θυμάτων προς λογαριασμούς άλλων ατόμων, που δεν είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, όμως δέχθηκαν χάριν αμοιβής, να παραδώσουν τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών και καρτών ανάληψης στον συλληφθέντα.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο 31 ετών συλληφθείς φέρεται να προσέγγισε πολίτη, τον οποίο έπεισε, με το πρόσχημα ότι θα εισέπραττε χρήματα από μετατροπή κρυπτονομισμάτων και ήθελε να αποφύγει τη φορολόγηση, να του δώσει τον αριθμό προσωπικού τραπεζικού του λογαριασμού, της σχετικής κάρτας ανάληψης και του pin της. Και όλα αυτά αντί μικρής αμοιβής. Με ανάλογο τρόπο η συμμορία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς και την χρήση των καρτών ανάληψης και άλλων ατόμων.

Σε αυτούς τους λογαριασμούς, όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, γινόταν οι καταθέσεις των ποσών που κατάφερνε η συμμορία να μεταφέρει από τους λογαριασμούς των θυμάτων της. Ακολούθως, με τη χρήση των καρτών ανάληψης, προχωρούσαν στην ανάληψη των ποσών. Και με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν, σύμφωνα με την Αστυνομία, να νομιμοποιούν, να «ξεπλένουν» το βρώμικο χρήμα που αποκτούσαν μέσω της εξαπάτησης πολιτών και επιχειρηματιών.

Μάλιστα, όλα συνέβαιναν συντονισμένα και με χρονική αμεσότητα. Υπήρχε άμεση ενημέρωση για την μεταφορά των χρημάτων από τις απάτες και ακολουθούσε η λήψη των εμβασμάτων από τους λογαριασμούς – αποδέκτες και στη συνέχεια η ανάληψη των ποσών από τα ATM.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επτά υποθέσεις απάτης με συνολική λεία που ξεπερνά τις 160.000 ευρώ. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στη Λιβαδειά και γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου, από τους λογαριασμούς του οποίου κατάφεραν να υφαρπάξουν οι δράστες 126.000 ευρώ. Ο 31 ετών συλληφθείς, που αντιμετωπίζει κακουργηματικές διώξεις, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο στην ανακρίτρια Ηρακλείου.