ιοβε-δείτε-ποιοι-πληρώνουν-τους-περισ-476315
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.04.2018 | 16:48

ΙΟΒΕ: Δείτε ποιοι πληρώνουν τους περισσότερους φόρους στην Ελλάδα

«Άδικο και αναποτελεσματικό» προκύπτει από νέα έρευνα της διαΝΕΟσις -που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ- ότι είναι το σύστημα φορολογίας εισοδήματος της Ελλάδας.

Ανάμεσα στα προβλήματα του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι ότι αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανισότητες, είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλάζει πολύ συχνά και είναι φτιαγμένο με τρόπο που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης, μέσα σε οκτώ χρόνια:

• Οι έκτακτοι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 94%.

• Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία επταπλασιάστηκαν.

• Οι φόροι στην παραγωγή έφτασαν στο 16,1% του ΑΕΠ το 2015, από 12,7%.

• Σήμερα η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα με τα κράτη-μέλη της ΕΕ με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, και μια από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Στο ίδιο διάστημα, ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα του κράτους μειώθηκαν μόνο κατά 7%. Ο λόγος είναι απλός: Η φορολογία αυξήθηκε δραματικά.

Ποιοι πληρώνουν τους φόρους

Σύμφωνα την διαΝΕΟσις οι επιχειρήσεις φορολογούνται με εξαιρετικά υψηλό συντελεστή 29%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ το 2016 ήταν 22,6%. Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις (με τις ασφαλιστικές εισφορές) δε, είναι υψηλότερος για το 2017 από τον αντίστοιχο της Σουηδίας (50,7% έναντι 49%).

Το 2015 το 88,2% των φορολογούμενων, που δήλωναν εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ ετησίως, πλήρωναν το 32,7% των φόρων. Το υπόλοιπο 11,8% πλήρωνε το 67,3% των φόρων.

Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 93% των αγροτών δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 9.000 ευρώ ετησίως.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και οικονομικής δικαιοσύνης μπορεί να επιτευχθεί με έναν φορολογικό συντελεστή στο 20% ή δύο φορολογικούς συντελεστές στο 20% και 25%, με χαμηλότερη έκπτωση φόρου και με ριζική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Δείτε εδώ τα βασικά σημεία της «Η Φορολογία Εισοδήματος στην Ελλάδα»