ιόνιο-οι-τελευταίες-εξελίξεις-γύρω-απ-770476
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.04.2020 | 08:16

Ιόνιο: Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη συντριβή ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ

Τραγωδία εκτυλίχθηκε στο Ιόνιο καθώς κατέπεσε ελικόπτερο του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς.

Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν πως ένας από τους έξι συνολικά επιβαίνοντες ανασύρθηκε νεκρός, και ότι ήδη έχει βρεθεί η άτρακτος του ελικοπτέρου.

Νωρίτερα, το ελικόπτερο είχε χαθεί από τα ραντάρ και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας το περιστατικό συνέβη στις 20:15 όταν το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ. Πρόκειται για ελικόπτερο Σικόρσκι CH 124 Sea King που απονηώθηκε από την καναδική φρεγάτα Φρεντέρικτον.

Η περιοχή που κατέπεσε, ωστόσο δεν εμπίπτει στο FIR Αθηνών αλλά στο FIR Ρώμης και συγκεκριμένα κατάπεσε 20 ν.μ εκτός του ελληνικού FIR.

Το μοιραίο ελικόπτερο ανήκε στη δύναμη της καναδικής φρεγάτας Fredericton (με την κωδική ονομασία στο ΝΑΤΟ FF8337) η οποία έπλεε στην περιοχή μαζί με την ιταλική φρεγάτα Φασάν και την τουρκική Σαλίχ Ρέις.

Στην έρευνα μετέχουν δυνάμεις της Ιταλίας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και ελικόπτερο της Ελλάδας στο Κοτρώνι Μαραθώνα έτοιμο να συνεπικουρήσει αν χρειαστεί.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη ότι έχασαν την επαφή με ελικόπτερο της φρεγάτας HMCS Fredericton, το οποίο εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

Η καναδική φρεγάτα Fredericton συμμετέχει στη νατοϊκή άσκηση «Reassurance».

«Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή. «Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή», προστίθεται.

Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.

Στο ελικόπτερο, που συνήθως έχει τετραμελές πλήρωμα, επέβαιναν κατά πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera έξι στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων.

Η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης «την εξαφάνιση ελικοπτέρου» των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας».

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχει ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Πρόκειται να μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες να εντοπιστούν τα στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως.