ιωάννινα-συνελήφθη-55χρονος-με-πάνω-από-570987
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.12.2018 | 12:21

Ιωάννινα: Συνελήφθη 55χρονος με πάνω από 690 αρχαία νομίσματα

Τρεις μήνες ερευνούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και τελικά έφτασαν ως τη Λάρισα για να την εξιχνιάσουν!

Πρωταγωνιστής ήταν ένας 55χρονος Έλληνας, που είχε στην κατοχή του 693 αρχαία νομίσματα και άλλα αντικείμενα.

Ο 55χρονος συνελήφθη με οργανωμένη επιχείρηση το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα που μετέφερε μια σακούλα στην οποία έκρυβε τις αρχαιότητες. Συνολικά, περιείχε έναν αργυρό στατήρα από την Αίγινα του 5ου π.Χ. αιώνα, έξι αργυρά τετράδραχμα του 4ου π.Χ. αιώνα, ένα αργυρό νόμισμα «Θουρίου», έξι αργυρές δραχμές Λάρισας, μια χάλκινη δραχμή Λάρισας, ένα αργυρό νόμισμα Βοιωτίας και εννέα αργυρά νομίσματα (όλα του 5ου-4ου π.Χ. αιώνα), δέκα χάλκινα νομίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου, ένα χάλκινο Ρωμαϊκό νόμισμα με επιγραφή, δύο χάλκινα δαχτυλίδια πιθανόν 4ου-3ου π.Χ. αιώνα, ένα μεταλλικό εξάρτημα πόρπης άγνωστης εποχής, ένα μεταλλικό ειδώλιο που απεικονίζει σάτυρο, δέκα χάλκινα νομίσματα της Βυζαντινής περιόδου και 647 οξειδωμένα χάλκινα νομίσματα της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και θα παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για αξιολόγηση. Ο 55χρονος, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.