ημέρα-της-γυναίκας-2019-εντείνεται-η-περι-599480
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.03.2019 | 12:47

Ημέρα της Γυναίκας 2019: Εντείνεται η περιθωριοποίηση των εξαρτημένων γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Δίκτυο Υποστήριξης Εξαρτημένης Γυναίκας-Μητέρας και των Παιδιών της εστιάζει στις ανάγκες των εξαρτημένων εγκύων ή μητέρων και ιδίως αυτών που βρίσκονται στον δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη του Δικτύου, μέσα από την καθημερινή τους πρακτική, καταγράφουν αύξηση των εγκύων εξαρτημένων γυναικών. Οι γυναίκες αυτές ζουν καθημερινά κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τις ίδιες όσο και για το έμβρυο που κυοφορούν, και χρειάζονται υψηλό επίπεδο παρέμβασης και στήριξης. Συχνά η προσπάθεια κινητοποίησης για σύνδεση με δομές υγείας είναι ανέφικτη καθώς η τακτική μαιευτική φροντίδα είναι ασυμβίβαστη με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Η εξαρτημένη γυναίκα μπορεί να απορρίπτεται από την οικογένειά της και να μένει άστεγη, να εξωθείται στην πορνεία, να υφίσταται βία, κακοποίηση και έντονο στιγματισμό. Είναι ένα πολλαπλά τραυματισμένο πρόσωπο, χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τον κόσμο, χωρίς όνειρα για το μέλλον.

Για τη βελτίωση της θέσης των εξαρτημένων γυναικών και την προστασία των παιδιών τους, το Δίκτυο θέτει ως άμεσες προτεραιότητες:

  • Τη δημιουργία ξενώνα και υπνωτηρίου αποκλειστικά για εξαρτημένες εγκύους ή μητέρες και τα παιδιά τους, με πολύπλευρες υπηρεσίες φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας, και στήριξης της μητρότητας.
  • Τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και των υπηρεσιών υγείας για την υποστήριξη της εξαρτημένης εγκύου και την προστασία του νεογνού.
  • Την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής βρεφών των εξαρτημένων έναντι της μακρόχρονης διαμονής σε ιδρύματα.
  • Την εκπαίδευση των επαγγελματιών και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, ώστε να προσφέρεται αποτελεσματικότερη και πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη στις εξαρτημένες μητέρες που έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.
  • Την προαγωγή ζητημάτων δεοντολογίας και απορρήτου και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας και των αρμόδιων φορέων.

Το Δίκτυο Υποστήριξης Εξαρτημένης Γυναίκας-Μητέρας και των Παιδιών της, συγκροτήθηκε το 2012 από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς από τον χώρο της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, της απεξάρτησης και της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Κύριο έργο του είναι αφενός η άμεση υποστήριξη της εξαρτημένης γυναίκας, εγκύου και μητέρας και αφετέρου η προώθηση πολιτικών για την προστασία των ιδιαίτερων αναγκών αυτού του πληθυσμού.

Μέλη του Δικτύου είναι: ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, 18 Άνω (Πρόγραμμα γυναικών/μητέρων), ΟΚΑΝΑ, Εισαγγελία Ανηλίκων, Μαιευτήρια Έλενα και Αλεξάνδρα, Ίδρυμα Μητέρα, Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, Νοσοκομείο Θριάσιο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Δήμος Αθήνας.