ημαθία-με-όλα-τα-μέτρα-ασφαλείας-ο-15αύγ-631943
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.08.2020 | 12:32

Ημαθία: Με όλα τα μέτρα ασφαλείας ο 15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού θα τιμηθεί η Κοίμηση της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, στην Καστανιά του Δήμου Βέροιας.

Οι εορτασμοί, που συγκεντρώνουν εκατοντάδες πιστούς απ’ όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους Πόντιους, φέτος θα έχουν κάποιες αλλαγές, αφού οι διοργανωτές ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει ορίσει η πολιτεία. Τι σημαίνει αυτό; «Εντός του ναού θα υπάρχουν έως 100 άτομα τα οποία θα φορούν απαραίτητα μάσκα. Οι πιστοί που θα εισέρχονται στον ναό για να προσκυνήσουν την εικόνα θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από ξεχωριστή πόρτα, κρατώντας τις καθορισμένες αποστάσεις», δηλώνει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, Γιώργος Τανιμανίδης.

Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει ειδική σήμανση των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται, καθώς πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό το συναπάντημα της ποντιακής νεολαίας. Στη μονή θα παραστεί ειδική ομάδα εθελοντών που θα περιποιείται το χώρο, θα καθαρίζει τις εικόνες όπως προβλέπεται, ενώ θα υπάρχει και υγειονομική μονάδα με γιατρούς και νοσηλευτές, όπως επισήμανε ο κ. Τανιμανίδης.

Φέτος η λιτανεία δε θα πραγματοποιηθεί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, αλλά και η ταλαιπωρία των πιστών. Ωστόσο θα γίνει κανονικά η «κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Υψηλάντη, με τους πέντε αρχιερείς και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της πολιτείας. Δεν θα ακολουθήσουν τη λιτανεία όπως πάντα οι πιστοί», τόνισε ο Γιώργος Τανιμανίδης ο οποίος επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα γίνονται ισχυρές συστάσεις για τη χρήση μάσκας εντός του ναού, αλλά και στον εξωτερικό χώρο αν κριθεί απαραίτητο λόγω πολυκοσμίας.

Την ίδια ώρα ακυρώθηκε και μια συναυλία που είχε προγραμματισθεί για λόγους ασφαλείας. «Τα ποντιόπουλα μας από το συναπάντημα θα είναι εκεί με τις φορεσιές τους, αλλά δε θα χορέψουν, δίνοντας το παράδειγμα ότι “έχουμε καιρό να χορέψουμε”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, Γιώργος Τανιμανίδης, στο ThessToday.gr.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου», ανέφερε ο κ. Τανιμανίδης, σχετικά με την κατανόηση που έδειξαν για τις φετινές συνθήκες. Μάλιστα πολλοί θα βρεθούν εκεί αυθημερόν και όχι με διανυκτέρευση στο χώρο όπως συνήθιζαν.

Τέλος, θα γίνει κανονικά και το κτητορικό μνημόσυνο, την πρώτη Κυριακή, μετά τον 15Αύγουστο «για τους Αυτοκράτορες Τραπεζούντος, για τα διοικητικά συμβούλια του Ιδρύματος, για τους ηγουμένους και τους ιερείς της μόνης, για όλους τους εθελοντές, αλλά και για τους μάρτυρες – ήρωες του αλησμόνητου Πόντου», πρόσθεσε ο ίδιος.

πηγή: thesstoday.gr