ηλεκτρονική-απάτη-2-εκατ-ευρώ-το-κόλπ-1142740
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.04.2023 | 08:20

Ηλεκτρονική απάτη 2 εκατ. ευρώ: Το «κόλπο» με market και fuel pass

Στη σύλληψη των μελών πολυπληθούς σπείρας προχώρησε η αστυνομία, η οποία κατάφερε να αποκομίσει από ηλεκτρονικές απάτες της λεία περίπου 2 εκατ. ευρώ, μέσα σε οκτώ μήνες.

Μάλιστα, η σπείρα αφαίρεσε χρηματικό ποσό άνω των 250.000 ευρώ από δύο μόνο επιχειρήσεις, μέσω ψηφιακής απάτης με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Τα μέλη της εγκληματικής σπείρας προσποιούνταν τους λογιστές ή τους προμηθευτές και ζητούσαν από τα θύματα να τους παραχωρήσουν τους κωδικούς e-banking, ώστε να τους καταβάλλουν διάφορα επιδόματα, όπως το market pass, το fuel pass.

Στη συνέχεια, έστελναν στα θύματα ένα sms που παρέπεμπε σε ιστοσελίδα που έμοιαζε με αυτήν της τράπεζας, όπου όταν έβαζαν τους κωδικούς, η σπείρα τα υπέκλεπτε και τα χρησιμοποιούσε για να «αδειάσει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η αστυνομία συνέλαβε σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων 34 ατόμων, επίσης μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι παρείχαν στο κύκλωμα τα στοιχεία ταυτότητάς τους, τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων τους και τους κωδικούς e-banking, έναντι αμοιβής 300 έως 500 ευρώ, τα οποία οι δράστες στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους με τα θύματα της απάτης, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική τους ταυτότητα και να καλύπτονται τα ίχνη τους.

Αμέσως μετά τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των τρίτων, οι δράστες, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που είχαν στην κατοχή τους, προέβαιναν άμεσα σε ανάληψη των χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια δαπανούσαν για αγορές ακριβών αυτοκινήτων και προϊόντων και γενικώς για να διάγουν πολυτελή

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

Οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να ξεγελάσουν τα θύματά τους. Αρχικά, τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή ακόμα και για αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας.

Στη συνέχεια, έστελναν μήνυμα στο κινητό ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο, που ανοίγοντάς τον, εμφάνιζε ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε σε επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζάς τους και τους ζητούσαν τους κωδικούς τους για να επαληθευτεί η συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των εξαπατηθέντων, τους οποίους και άδειαζαν, μεταφέροντας τα χρήματα στους λογαριασμούς των ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» για τον ρόλο του ενδιάμεσου έναντι αμοιβής και στη συνέχεια προέβαιναν σε άμεση ανάληψη των χρημάτων.

«Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, οι οποίες έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα και Κρήτη και σε άλλες περιοχές», επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος».

Η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης των ημεδαπών, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν εντοπίζεται τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, με πολυάριθμα μέλη, με διαρκή δράση και με διακριτούς ρόλους και με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων.

Διέθεταν καλή γνώση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλή οργάνωση, ώστε να δρουν σε περιοχές της ηπειρωτικής, αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερη πειθώ στις τηλεφωνικές επαφές με τα θύματά τους, που ήταν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρείες. Αξίζει, να σημειωθεί ότι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό άνω των 250.000 ευρώ από δύο μόνο επιχειρήσεις.