ηλεία-έως-και-600-ευρώ-επίδομα-σε-κατοίκο-89108
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.09.2016 | 15:57

Ηλεία: Έως και 600 ευρώ επίδομα σε κατοίκους μειονεκτικών περιοχών

Ξεκίνησαν στα ΚΕΠ οι αιτήσεις για το επίδομα που φτάνει τα 600 ευρώ για την ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στην Ηλεία για το 2016.  Mε κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπλ. Οικονομικών  έχουν ήδη καθοριστεί  η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για το επίδομα εισοδηματικής ενίσχυσης, σύμφωνα με την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ.

Οι τοπικές κοινότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα

Αγ. Άννης, Αγ. Κυριακής, Αγ. Τριάδος, Αγ. Αποστόλων, Αγνάντων, Αντρωνίου, Αστρά, Αχλαδινής, Βουλιαγμένης, Γερακίου, Γουμέρου, Δαφνιωτίσσης, Δούκα, Κακοταρίου, Κομένης, Καρυάς (Οικ. Σιτοχωρίου), Καυκωνίας, Κλαδέου, Κλινδιάς, Κορυφής, Κούμανη, Κουτσοχέρας, Κρυόβρυσης, Κρυονερίου, Κρυονέρου Πηνείας, Λάλα, Λαμπείας,    Λουκά, Μάγειρα, Μαζαρακίου, Μηλεών, Νεμούτας, Νεράιδας, Ξηροκάμπου, Χελιδονιού, Ορεινής, Περιστεριού, Περσαίνης, Πεΰκης, Πευκών, Σκλίβας, Τσιπιανών, Φολόης, Ωλένης, Ανήλιου, Αγ. Ηλία, Αλιφείρας, Αμυγδαλεών, Αρήνης, Βρεστού, Βρίνας, Γραίκα, Δραγωγίου, Θεισόας, Καλιδόνης, Καλλιθέας, Κάτω Φιγαλείας (νέα ονομ. Νέα Φιγαλεία),    Κουμουθρέκα, Κουφοπούλου, Κρυονερίου, Λεπρέου, Λιβαδακίου, Λινισταίνης, Μακίστου, Ματεσίου, Μηλέας, Μίνθης, Μυρωνίων, Ξηροχωρίου, Περιβολίων, Πετραλώνων, Πλατιάνας (Πλατάνας), Πρασιδακίου, Ροβιών, Ρόδινων, Σμέρνας, Στομίου, Ταξιαρχών, Τρυπών (νέα ονομ. Χρυσοχώρι), Φαναριού, Φιγαλείας, Φρίξας, Διασέλλων, Τρυπητής.

Συγκεκριμένα, το επίδομα για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Αναλυτικότερα το επίδομα ορεινών περιοχών ανέρχεται:

Α) σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και

Β) σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.

Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.  Να σημειώσουμε ότι στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη). Το επίδομα μπορεί να αιτηθεί ο δικαιούχος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών των Δήμων όπου μπορεί να ενημερωθεί και για τα δικαιολογητικά.  Επίσης την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούνται και δυο (2) οικογένειες που συνοικούν κάτω από την ίδια στέγη. Οι ενδιαφερόμενοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ των δήμων για περισσότερες πληροφορίες και την υποβολή της αίτησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πάντως, λόγω του χαμηλού πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος που μπαίνει ως βασικό κριτήριο, το επίδομα θα λάβουν λίγα άτομα που πληρούν αυτά τα κριτήρια.