ικα-βόλου-εισβολή-κουκουλοφόρων-κατη-454567
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.03.2018 | 14:25

ΙΚΑ Βόλου: Εισβολή κουκουλοφόρων -Κατηγορούν γιατρό για σεξουαλική κακοποίηση

Πανικός επικράτησε σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 10.00 στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Βόλου, όταν δεκαπέντε άτομα φορώντας κουκούλες και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους εισέβαλαν στον χώρο των ιατρείων και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία πετώντας τρικάκια, ενώ φώναξαν και συνθήματα.

Στόχος τους ήταν γιατρός του Ιδρύματος, τον οποίον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση γυναίκας ασθενούς.

Την ευθύνη ανέλαβε με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου Indymedia η ομάδα “Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην ιατρική εξουσία”

Συγκεκριμένα γράφουν:

Την Τρίτη 6/3 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο ΙΚΑ του Βόλου με σκοπό την στοχοποίηση/διαπόμπευση του γιατρού ΧΧΧ (το TheNewspaper.gr δεν αναπαράγει το όνομά του) για σεξουαλική παρενόχληση συντρόφισσας. Πετάξαμε τρικάκια που έγραφαν «Ο ΧΧΧ ΠΑΡΕΝΧΟΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» και «ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ». Ο στόχος μας ήταν αφενός να ενημέρωσουμε το κάθαρμα πως γνωρίζουμε ποιός είναι και τι κάνει και αφετέρου να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και κυρίως γυναίκες που πιθανόν να κινδυνεύσουν από αυτόν κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους.

Η ιατρική έχει ιστορικά διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην καταπίεση των γυναικών. Ακόμη και σήμερα ο λόγος για την αντισύλληψη, τις εκτρώσεις και τη γυναικεία σεξουαλικότητα παράγει σεξισμό, ομοφοβία και τρανσφοβία. Αντιλαμβανόμαστε την ιατρική ως ένα ισχυρό σύστημα εξουσίας και πειθάρχησης που σε συνάρθρωση με άλλα συστήματα εξουσίας συνέβαλε και συμβάλλει ακόμα στην καταπίεση των σωμάτων που εξοστρακίζονται στη σφαίρα του μη-κανονικού όπως μη λευκά υποκείμενα, υποκείμενα που δεν εμπίπτουν στο δίπολο του φύλου, χονδρά υποκείμενα, μη αρτιμελή κλπ. Εκτός από την αποδόμηση της ιατρικής(ιατρικού λόγου) σημαντικό για εμάς είναι να αποδομούνται και τα άτομα που την ασκούν.

Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, μια τέτοια περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς γνωρίζουμε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γιατροί στις ζωές μας και δεν τους αναγνωριζουμε καμία αυθεντία. Με το πρόσχημα του «αντικειμενικού» ιατρικού λόγου και την εξουσία που κατέχουν λόγω του επαγγέλματός τους , πολύ συχνά οι γιατροί βρίσκουν ευκαιρίες να παραβιάζουν τα σώματά μας ,από το να μας σχολιάζουν και να μας προσβάλλουν με ξεκάθαρα σεξιστικές ρητορικές μέχρι να μας βάλουν χέρι δήθεν τάχα σαν μέρος της ιατρικής εξέτασης. Εμέις από τη μεριά μας γνωρίζουμε πολύ καλά τι εστί παραβίαση και τι όντως ιατρική εξέταση και δεν μας πείθουν το «επαγγελματικό» τους προσωπείο και το κοινωνικό τους κύρος.

Επανειλλημένα εκμεταλλεύονται την άγνοια και τον φόβο μας προκειμένου να μας υποτιμήσουν ή/ και παραβιάσουν. Έχουμε , όμως, εμπιστοσύνη η μια στην άλλη,όπως και έχουμε εμπιστοσύνη στις εαυτές μας. Απέναντι στα συστήματα επιβολής και τη βία που ξερνάνε πάνω μας, εμείς προτάσσουμε την γυναικεία αλληλεγγύη, την αντιβία, την αυτοάμυνα.

Συλλογικοποιούμε τα βιώματά μας και την οργή μας δημιουργώντας δομές ενδυνάμωσης και φροντίδας η μια προς την άλλη. Θέλουμε να δίνουμε την απάντηση εμείς για τις εαυτές μας και δεν επιλέγουμε την απεύθυνση σε μπάτσους και στο δικαστικό σύστημα καθώς αφενός δεν χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση του αφετέρου γνωρίζουμε την αμφισβήτηση που θα υποστούμε βαζοντάς τα ειδικά με έναν γιατρό. Παρ’όλα αυτά στηρίζουμε την αυτοδιάθεση της καθεμιάς να αντεπιτίθεται με ό,τι μέσο εκείνη επιλέγει όπως μυνήσεις, αφισοκόλληση, σπρέι, χρήση βίας ατομική ή συλλογική κλπ.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Πρωτοβουλία γυναικων ενάντια στην ιατρική εξουσία.

Πηγή: www.thenewspaper.gr