ιερώνυμος-αναγνώρισε-και-επίσημα-τη-514214
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.10.2019 | 20:35

Ιερώνυμος: Αναγνώρισε και επίσημα τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας

Ειρηνική επιστολή προς τον επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Η επιστολή εστάλη δύο ημέρες μετά το συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Θεσσαλονίκη, στις 21 Οκτωβρίου. Με την επιστολή αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος γίνεται η πρώτη Εκκλησία που επισήμως αναγνωρίζει τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας προ ημερών τις εξελίξεις που αφορούν την σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας και την αναγνώριση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος είχε αναφέρει ότι δεν είναι παρά ένα σχέδιο «παρασκηνιακών δυνάμεων» να «απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στη νεοσυσταθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την οντότητα αυτή.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας περιέγραψε την εξέλιξη αυτή ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Ο ηγούμενος του ναού του Αγίου Θεόδωρου Στουδίτη της Μόσχας, Βσέβολοντ Τσάπλιν, μιλώντας στο Sputnik, είχε εκφράσει την άποψη η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήλθε «υπό την πίεση των ΗΠΑ, και της Δύσης γενικά». «Στην ουσία, δεν ήταν ελεύθερη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος», επισημαίνει στο πλαίσιο αυτό.