ιερά-σύνοδος-κατά-συνείδηση-η-συμμετο-439488
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.01.2018 | 16:05

Ιερά Σύνοδος: Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Καρφιά για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το Σκοπιανό επεφύλαξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, ενώ για το ζήτημα της συμμετοχής των ιεραρχών στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό τόνισε ότι σέβεται το δικαίωμά τους να πράττουν κατά συνείδηση.

«Ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας», τονίζει το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο.

Για τα συλλαλητήρια στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα».

Εξάλλου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τελέσει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου συνοδική θεία λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του μακεδονικού αγώνα Παύλου Μελά και όλων των μακεδονομάχων, στον τόπο όπου έπεσαν, στη Στάτιστα της Μητρόπολης Καστοριάς.