Κοινωνία

Ιερά Σύνοδος: Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε «κομματίζεται»

Την απόλυτη ταύτισή της με τη δήλωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου περί της δήθεν «εμπλοκής» της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

«Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε «κομματίζεται» αλλά πορεύεται» σημειώνεται.

Επιπλέον, η ΔΙΣ, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της 166ης Συνοδικής Περιόδου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, αποφάσισε την αποστολή ευχαριστήριων γραμμάτων προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τον πολιτικό διοικητή, Αθανάσιο Μαρτίνο, και τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, για τις ενέργειές τους όσον αφορά το δεκαπενθήμερο προσκύνημα της ιερής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Αθήνα, κατά το οποίο προσήλθε πλήθος πιστών.

Ακόμη ενέκρινε πρόταση για διεξαγωγή Πανελλήνιου Συνεδρίου Κατηχητών με κεντρικό θέμα «Η βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα. Η ορθόδοξη θεώρηση». Το συνέριο θα φιλοξενηθεί από την 31η Αυγούστου έως και την 3η Σεπτεμβρίου 2023 στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Επιπλέον, κατόπιν εισήγησης του μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, αποφάσισε την απονομή τιμητικής διάκρισης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο λόγω της μεγάλης και σημαίνουσας προσφοράς του στα περιβαλλοντικά, οικολογικά θέματα και τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προκειμένου να ευαισθητοποιήσει σε οικουμενική κλίμακα για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης.

Η εν λόγω απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου κατά το προσκύνημα του Παναγιωτάτου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της ΔΙΣ:

Συνήλθε από τη Δευτέρα 12 έως και την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η ΔΙΣ κατά τις Συνεδρίες της:

 • Επικύρωσε τα Πρακτικά των Συνοδική Εξουσιοδοτήσει γενομένων ενεργειών.
 • Κατήρτισε την Ημερησία Διάταξη της Τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκληθησομένης, συν Θεώ, από 9ης έως 11ης μηνός Οκτωβρίου 2023.
 • Εξέφρασε την απόλυτη ταύτισή της με την από 27ης Μαΐου 2023 δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου περί της δήθεν «εμπλοκής» της Εκκλησίας μας και κληρικών Της στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών και αποφάσισε ομόφωνα να την περιβάλει με συνοδικό κύρος, δηλούσα και πάλι ότι «η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται ούτε «κομματίζεται», αλλά πορεύεται».
 • Απoφάσισε την αποστολή ευχαριστηρίων Γραμμάτων προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τον Πολιτικό Διοικητή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, για τις ενέργειές τους όσον αφορά το δεκαπενθήμερο προσκύνημα της Εφέστιας Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Αθήνα, κατά το οποίο προσήλθε πλήθος ευλαβών πιστών.
 • Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος για τη διεξαγωγή του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος, Στελεχών Νεότητος και Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με κεντρικό θέμα: «Η βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα. Η ορθόδοξη θεώρηση». Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί από την 31η Αυγούστου έως και την 3η Σεπτεμβρίου 2023 στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.
 • Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί ανανέωσης των ήδη χορηγουμένων υποτροφιών και περί χορήγησης νέων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, οι οποίες θα προσφερθούν σε ειδική Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή μήνα Σεπτέμβριο.
 • Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως περί της διεξαχθείσας «Ζ’ Ημερίδος διά την ενημέρωσιν των υπευθύνων Γραφείων Τύπου καθώς και άλλων προσώπων, τα οποία ασχολούνται με την επικοινωνίαν των Ιερών Μητροπόλεων της Στερεάς Ελλάδος», η οποία φιλοξενήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και πραγματοποιήθηκε στη Λαμία την Τρίτη 23 Μαΐου 2023.
 • Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου περί της διεξαγωγής και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων υποψήφιων μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου για την εισαγωγή τους στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και τα Εκκλησιαστικά Λύκεια αντίστοιχα.
 • Αποφάσισε, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, την απονομή τιμητικής διακρίσεως στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, λόγω της μεγάλης και σημαίνουσας προσφοράς του στα θέματα του Περιβάλλοντος, της Οικολογίας και των δράσεων ευαισθητοποίησης σε οικουμενική κλίμακα για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η εν λόγω απονομή θα πραγματοποιηθεί την 25η Ιουνίου 2023, κατά το προσκύνημα του Παναγιωτάτου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος, κατά το οποίο θα επισκεφθεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μονής και το παρακείμενο Περιβαλλοντικό Πάρκο.
 • Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος περί του προγράμματος του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την 20ή και την 21η Οκτωβρίου 2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα έχει ως θέμα: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες μέχρι και τα δραματικά γεγονότα του 20ού αιώνος».
 • Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων επί του θέματος της «Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων και της Προστασίας των Ασυνόδευτων Ανηλίκων».
 • Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί της διεξαγωγής του ΙΗ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 6ης έως 8ης Ιουνίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου και είχε ως θέμα: «Το ήθος και ο χαρακτήρας της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
 • Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού περί διοργανώσεως Συνεδρίου, τον προσεχή μήνα Φεβρουάριο 2024, με θέμα «Σχέση Θεολογίας και Αθλητισμού», αφιερωμένο στην προσωπικότητα του αειμνήστου θεολόγου Καθηγητού Νικολάου Νησιώτου.
 • Ενέκρινε την ανανέωση του διορισμού του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Χερουβείμ Μουστάκα, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, στη θέση του Διευθυντού της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
 • Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Φιλαρέτου Σπανοπούλου, ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με άλλα θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Επιστολή διαιτητών για τα επεισόδια στον Ρέντη: «Έφτασε η ώρα για σκληρές αποφάσεις»

Με επιστολή τους, οι Έλληνες διαιτητές και βοηθοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τα επεισόδια…

7 λεπτά ago

Ηλικιωμένη έδωσε 20.000 ευρώ σε απατεώνες

Σοκαρισμένη παραμένει μία 78χρονη γυναίκα από την Σούρπη η οποία το μεσημέρι τα περασμένη Τρίτης…

15 λεπτά ago

ΕΚΘ: «Όχι» στις αντεργατικές πρακτικές και τον εκφοβισμό υπαλλήλων στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.»

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη διοίκηση της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης…

20 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυβέρνηση ΝΔ ξεπληρώνει το χρέος της στους παραχωρησιούχους

Με αφορμή τις νέες αυξήσεις στα διόδια, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική…

27 λεπτά ago

Το υπουργείο Υγείας της Xαμάς ανακοίνωσε νέο απολογισμό 17.487 θανάτων

Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη…

33 λεπτά ago

Κολωνός: Σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας η δίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης

Στο ισόγειο του Εφετείου της Αθήνας και συγκεκριμένα στην αίθουσα Δ4 θα διεξάγεται η δίκη…

43 λεπτά ago