ιδρώνεις-πολύ-και-εύκολα-τι-πρέπει-να-39170
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.07.2020 | 21:03

Ιδρώνεις πολύ και εύκολα – Τι πρέπει να κάνεις

Υπεριδρωσία είναι η αφύσικα υπερβολική και ενοχλητική εφίδρωση κατά τη διάρκεια άσκησης και σε ζεστό καιρό. Τα συμπτώματα είναι ο υπερβολικός και ενοχλητικός ιδρώτας στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στις παλάμες και στις πατούσες που προκαλείται από νευρικότητα, ανησυχία ή στρες.

Στο δέρμα σας έχετε δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων, τους αποκρινείς και τους εξωκρινείς. Οι αποκρινείς υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος σας και παροχετεύονται κατευθείαν στην επιφάνεια του δέρματος σας. Οι εξωκρινείς βρίσκονται μαζί με τους θύλακες των τριχών στο κεφάλι, κάτω από τις μασχάλες, στις θηλές και στα γεννητικά σας όργανα.

Έχετε από 2 μέχρι και 5 εκατομμύρια αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν η θερμοκρασία του σώματος σας ανεβαίνει, το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα διεγείρει αυτούς τους αδένες, ώστε να εκκρίνουν υγρό στην επιφάνεια του δέρματος σας που δροσίζει το σώμα σας με την εξάτμιση. Το υγρό αυτό (ιδρώτας) αποτελείται από νερό, αλάτι (χλωριούχο νάτριο) και ίχνη άλλων ηλεκτρολυτών, των ουσιών που συμβάλλουν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σας.

Οι εξωκρινείς αδένες αφετέρου εκκρίνουν ένα λιπαρό ιδρώτα κατευθείαν στα σωληνάρια του αδένα. Όταν βρίσκεστε σε συναισθηματικό στρες, τα τοιχώματα του σωληνάριου συστέλλονται και ο ιδρώτας βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος, όπου τα βακτήρια αρχίζουν να τον διασπούν. Συχνά η βακτηριακή διάσπαση του ιδρώτα των εξωκρινών αδένων είναι εκείνη που προκαλεί την έντονη οσμή.

Αιτίες

Μερικοί άνθρωποι απλά ιδρώνουν πολύ εύκολα χωρίς εμφανή αιτία. Όμως ορισμένοι παράγοντες σας κάνουν να ιδρώνετε υπερβολικά, όπως είναι:

• Ορισμένα φαγητά και ποτά, όπως η καφεΐνη, το οινόπνευμα και οι πικάντικες τροφές.

• Ορισμένα φάρμακα, όπως μερικά αντιψυχωσικά, η μορφίνη, ορισμένα παυσίπονα και η υπερβολική δόση θυροξίνης, της ορμόνης του θυρεοειδή.

• Πυρετός.

• Εμμηνόπαυση.

• Χαμηλό ζάχαρο αίματος (υπογλυκαιμία).

• Υπερθυρεοειδισμός (αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών).

• Καρδιακή προσβολή.

• Φυματίωση.

• Ελονοσία.

Επιπλοκές

Οι συνηθισμένες δερματικές επιπλοκές που σχετίζονται με την υπερβολική εφίδρωση είναι:

• Μυκητιασικές λοιμώξεις νυχιών.

• Πόδι του αθλητή και εξάνθημα επιδέσμου.

• Βακτηριακές λοιμώξεις και θηλώματα.

Διάγνωση

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, αν αρχίσετε ξαφνικά να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο χωρίς εμφανή αιτία. Λοιμώξεις, παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, εμμηνόπαυση και ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστη εφίδρωση.

Ο κρύος ιδρώτας είναι συνήθως αντίδραση του σώματος σε σοβαρή νόσο, ανησυχία ή έντονο πόνο. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, αν έχετε κρύο ιδρώτα με σημεία ζαλάδας ή πόνο στο στομάχι ή στο στήθος. Μιλήστε επίσης με το γιατρό σας, αν παρατηρήσετε αλλαγή στην οσμή του σώματος σας. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων παθήσεων. Μια οσμή σαν φρούτο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, ενώ η οσμή αμμωνίας μπορεί να είναι ένδειξη ηπατικής νόσου.

Επίσης, μια σπάνια πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο οσμής ψαριού (τριμεθυλαμινουρία) προκαλεί οσμή σαν σάπιο ψάρι. Οι άνθρωποι με το σύνδρομο αυτό έχουν ένα ελαττωματικό γονίδιο που εμποδίζει το μεταβολισμό της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑ) -ένα φυσικό παράγωγο της πέψης τροφών, όπως τα ψάρια της θάλασσας, τα αυγά και το συκώτι.

Θεραπεία

Για μερικούς ανθρώπους που ιδρώνουν υπερβολικά και εύκολα μπορεί απλά να αρκεί η χρήση ανθιδρωτικών του εμπορίου στα χέρια, στα πόδια και κάτω από τις μασχάλες.

Τα ανθιδρωτικά δρουν εμποδίζοντας τη λειτουργία των ιδρωτοποιών πόρων με άλατα αργίλιου, περιορίζοντας έτσι την ποσότητα ιδρώτα που φτάνει στο δέρμα σας. Τα αποσμητικά, που μπορεί να εξαφανίσουν την οσμή όχι όμως και τον ιδρώτα, κάνουν το δέρμα σας όξινο, άρα λιγότερο ελκυστικό στα βακτήρια. Αν και μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα ανθιδρωτικά σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτής της σχέσης.

Η συνεχής χρήση ανθιδρωτικών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής, ερυθρότητα, οίδημα και κνησμό στο δέρμα. Στην πραγματικότητα τα ανθιδρωτικά είναι τα καλλυντικά που σχετίζονται περισσότερο με τον ερεθισμό του δέρματος.

Αν τα προϊόντα του εμπορίου δεν είναι αρκετά ισχυρά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ανθιδρωτικά που χορηγούνται με συνταγή. Για πιο σοβαρές διαταραχές εφίδρωσης ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες θεραπείες, οι οποίες είναι:

Ιοντοφόρεση. Η ιοντοφόρεση είναι μια θεραπεία με την οποία ο δερματολόγος σας χρησιμοποιώντας μια συσκευή με μπαταρία διοχετεύει χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα στην προσβεβλημένη περιοχή. Το όργανο διοχετεύει στο δέρμα τα ιόντα που εμποδίζουν τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων. Η ιοντοφόρεση είναι ανώδυνη, εντελώς ασφαλής και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τα τοπικά ανθιδρωτικά.

Ενέσεις τοξίνης της αλλαντίασης. Η τοξίνη της αλλαντίασης είναι το ίδιο προϊόν που βοηθάει να λειανθούν οι ρυτίδες του προσώπου παραλύοντας ορισμένους μυς. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι ενέσεις τοξίνης της αλλαντίασης (Botox) είναι αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας της βαριάς υπεριδρωσίας. To Botox παρεμποδίζει τις νευρικές ώσεις που ελέγχ,ουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και χρησιμοποιείται κυρίως κάτω από τις μασχάλες.

Απαιτείται όμως προσεκτική χρήση, επειδή σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ατροφία. Η θεραπεία αυτή δεν είναι πανάκια. Μπορεί να χρειαστούν πολλές ενέσεις, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, η θεραπεία μπορεί να είναι επώδυνη και τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο 4 μήνες περίπου.

Εγχείρηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι η εγχείρηση. Αν έχετε υπερβολική εφίδρωση μόνο στις μασχάλες σας, μπορεί να βοηθήσει η αφαίρεση των εκεί ιδρωτοποιών αδένων. Αυτό μπορεί να γίνει με εγχείρηση ή με λιποαναρρόφηση.

Αν η υπερβολική εφίδρωση συμβαίνει στα χέρια σας, μια πιθανή θεραπεία είναι η διατομή των νεύρων που μεταφέρουν σήματα από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στους ιδρωτοποιούς αδένες. Η εγχείρηση που γενικά απαιτεί μία ημέρα νοσηλεία στο νοσοκομείο δεν εμποδίζει τον ιδρώτα στις μασχάλες, στα πόδια ή στο σώμα, αλλά μπορεί να σταματήσει μόνιμα τον ιδρώτα των χεριών. Ως παρενέργεια της εγχείρησης μπορεί να παρουσιαστεί εφίδρωση σε άλλα μέρη του σώματος σας.

Προσωπική αντιμετώπιση

Μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας, για να περιορίσετε την εφίδρωση και την κακοσμία. Οι παρακάτω ιδέες μπορεί να βοηθήσουν:

Καθημερινό μπάνιο. Βοηθάει να ελέγχετε τον αριθμό των βακτηρίων στο δέρμα σας.

Σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο. Οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Χρησιμοποιείτε σκόνη του εμπορίου για τα πόδια, που απορροφά τον ιδρώτα.

Βάζετε ανθιδρωτικά το βράδυ. Την ώρα του ύπνου βάλτε ανθιδρωτικά στις ιδρωμένες παλάμες και πατούσες. Δοκιμάστε ανθιδρωτικά χωρίς άρωμα.

Διαλέγετε παπούτσια και κάλτσες από φυσικά υλικά. Τα παπούτσια από φυσικά υλικά, όπως το δέρμα, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του ιδρώματος των ποδιών επιτρέποντας τους να αναπνέουν. Επιπλέον, να φοράτε τις σωστές κάλτσες. Οι βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες βοηθούν να διατηρηθούν τα πόδια σας στεγνά, επειδή απορροφούν την υγρασία. Όταν ασκείστε, καλό είναι να φοράτε απορροφητικές αθλητικές κάλτσες.

Αλλάζετε συχνά κάλτσες. Αλλάζετε κάλτσες ή καλσόν μία ή δύο φορές την ημέρα στεγνώνοντας καλά τα πόδια σας κάθε φορά. Οι γυναίκες μπορούν να δοκιμάσουν τα καλσόν με βαμβακερές σόλες.

Εναλλάσσετε τα παπούτσια σας. Τα παπούτσια δε στεγνώνουν τελείως σε μία νύχτα- γι’ αυτό, αν τα πόδια σας ιδρώνουν, προσπαθήστε να μη φοράτε το ίδιο ζευγάρι δύο συνεχόμενες ημέρες.

Αερίζετε τα πόδια σας. Περπατάτε ξυπόλητοι, όταν μπορείτε, ή τουλάχιστον βγάζετε τα παπούτσια σας κάπου-κάπου.

Διαλέγετε ρούχα από φυσικές ίνες. Φοράτε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι, που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Όταν ασκείστε, να προτιμάτε υφάσματα υψηλής τεχνολογίας που απορροφούν την υγρασία από το δέρμα σας.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης. Σκεφθείτε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή βιοανάδραση. Μπορεί να σας βοηθήσουν να μάθετε να ελέγχετε το στρες που μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολικό ιδρώτα.