ιατροδικαστής-η-20χρονη-στο-ασανσέρ-στ-112838
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.10.2018 | 19:02

Ιατροδικαστής: Η 20χρονη στο ασανσέρ «στραγγαλίστηκε» από ρούχο

Η 20χρονη μαθητευόμενη στην κουζίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου, «στραγγαλίστηκε» μέσα στο ασανσέρ -πιθανόν από κάποιο ρούχο και σίγουρα όχι από άνθρωπο- σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κρήτης, Αντώνη Παπαδομανωλάκη που με το πόρισμά του απέκλεισε το ενδεχόμενο ανακοπής καρδιάς, ανατρέποντας την αρχική υπόθεση.

Ο ίδιος θα μεταβεί στο ξενοδοχείο για να πραγματοποιήσει αυτοψία στο ασανσέρ, το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο ως αναβατόριο φορτίου. Εκεί, στις 20 Σεπτεμβρίου βρέθηκε χωρίς σφυγμό η 20χρονη φοιτήτρια Αλέκα Τσιλιγιάννη που μετά από επιτυχή ανάνηψη διακομίσθηκε διασωληνωμένη στο Νοσοκομείο Χανίων. Αμέσως εισήχθη στη ΜΕΘ όπου από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος ενώ παρέμεινε διασωληνωμένη για 13 ημέρες ακόμα με τους γονείς της να περιμένουν το θαύμα που δεν έγινε.

Η κοπέλα πέθανε στις 10:30 το πρωί της 3ης Οκτωβρίου και κηδεύτηκε σήμερα σε κλίμα οδύνης στο χωριό της, την Κάτω Μακρυνού Μακρυνείας του δήμου Αγρινίου.

Η απάντηση του ξενοδοχείου: Δεν είναι γνωστό γιατί μπήκε στο αναβατόριο φορτίου

Σε απάντηση που ζήτησε το zarpanews από την διοίκηση του ξενοδοχείου, επισημαίνονται τα εξής:

“Αναφορικά με το γεγονός, χθες ενημερωθήκαμε και εμείς για την τραγική εξέλιξη του συμβάντος μετά τον θάνατό της και είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.

Επρόκειτο για σπουδάστρια του ΙΕΚ Πάτρας που από 1ης Ιουλίου 2018 πραγματοποιούσε την πρακτική της άσκηση στο ξενοδοχείο και δη στους χώρους της κουζίνας.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν η σπουδάστρια εισήλθε, για λόγους που ακόμα δεν είναι γνωστοί, στο υδραυλικό αναβατόριο φορτίου, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μεταφορά τροφίμων και εμπορευμάτων.

Στη συνέχεια και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε εκεί μη έχοντας τις αισθήσεις της και διακομίσθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ‘Ο Άγιος Γεώργιος’, όπου δυστυχώς σήμερα κατέληξε.

Ως διοίκηση του ξενοδοχείου ήμασταν από την πρώτη στιγμή και για όλο αυτό το διάστημα δίπλα στους οικείους της για να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια.

Σε τέτοιες στιγμές τα λόγια πρέπει να είναι λίγα. Διεξάγονται έρευνες από τις αρχές και επιβάλλεται να είμαστε φειδωλοί στις όποιες δηλώσεις. Είμαστε από την πρώτη μέρα σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτό το λυπηρό και τραγικό γεγονός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συγγενείς της.”

Το χρονικό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr εκείνης της ημέρας, η κοπέλα φέρεται να έμεινε εγκλωβισμένη στο ασανσέρ για περίπου 20 λεπτά, ενώ όταν τελικά απεγκλωβίστηκε βρέθηκε χωρίς σφυγμό. Της  προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ναυαγοσώστη του ξενοδοχείου, ο οποίος την είχε επαναφέρει μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ από τα Χανιά. Στη συνέχεια οι διασώστες καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή σε όλη τη διάρκεια της διακομιδής της στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου εισήχθη στη Μονάδα.

Για τον απεγκλωβισμό της, σημειώνεται πως δεν χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής, η οποία αν και εκλήθη στο περιστατικό, λίγα λεπτά μετά ειδοποιήθηκε να μην μεταβεί.

Στο μεταξύ, για απροσδιόριστα μέχρι στιγμής αίτια, στους παρευρισκόμενους είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως η κοπέλα είχε δεχθεί βία. Γι’ αυτό έχουν παρθεί και φωτογραφίες από τον χώρο και όλα τα απαραίτητα στοιχεία αφού από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η Αστυνομία για το συμβάν.

Σημειώνεται ότι κάθε ενδεχόμενο βίαιης επίθεσης ή αυτοχειρίας έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά.

Ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης

Στο μεταξύ, με σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, το  Σωματείο Επισιτισμού στη διοίκηση του νοσοκομείου Χανιών καθώς και στην Υγειονομική και Τεχνική επιθεώρηση του νομού καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες με την σειρά τους, όσο γίνεται ταχύτερα να ολοκληρώσουν την έρευνα του δυστυχήματος. “Και αυτό το δυστύχημα μπαίνει στη λίστα των δεκάδων δυστυχημάτων που έχουμε κάθε σεζόν κάτω από την εντατικοποίηση και στη συνεχιζόμενη πίεση στο να βγει η δουλεία από λιγότερα χέρια” αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ το Σωματείο Επισιτισμού Ν.Χανίων βρέθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Perle στην κουζίνα του οποίου λίγες μέρες πρίν έλαβε χώρα το εργατικό ατύχημα.

Η ανακοίνωση του Σωματείου μετά την επίσκεψη:

«Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιήθηκε περιοδεία αντιπροσωπείας του σωματείου Επισιτισμού Ν.Χανίων με επικεφαλής τον πρόεδρο Σήφη Αποστολάκη και το μέλος της διοίκησης του Εργατικού κέντρου Νίκο Τσουπάκη στο ξενοδοχείο Perle στην κουζίνα του οποίου λίγες μέρες πρίν έλαβε χώρα το εργατικό ατύχημα που κόστισε εν τέλει την ζωή ,στη νεαρή συνάδελφο που ασκούσε την πρακτική της άσκηση στο συγκεκριμένο χώρο.

Οι συνδικαλιστές συνομίλησαν με το προσωπικό δίνοντας τους την ανακοίνωση του σωματείου για το περιστατικό.Τονίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης των συναδέλφων στα ταξικά σωματεία και ζητήθηκε η ενεργή συμμετοχή τους στους αγώνες που έχουμε μπροστά με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε οι εργαζόμενοι του κλάδου να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς,την εντατικοποίηση,τα ατελείωτα ωράρια που οδηγούν τελικά σε αποτελέσματα σαν το τραγικό περιστατικό που συνέβει στην συνάδελφο που έκανε την πρακτική της.

Το επόμενο διάστημα το σωματείο επισιτισμού θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης,με πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς στον επιστισμό –τουρισμό ,στις σχολές κατάρτισης με στόχο όλο και περισσότερες συνειδήσεις να κάνουν πράξη το σύνθημα : «Mπροστά οι δικές μας ανάγκες» .»

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων αναφέρουν: “Αναμένουμε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ρίξουν φως στα ακριβή αίτια του θανάτου της κοπέλα” ενώ “να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο της νεαρής κοπέλας, εργαζόμενης σε ξενοδοχείο των Χανίων”, ζητά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.