η-νέα-απάτη-με-την-περίεργη-αναπάντη-959363
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.11.2021 | 20:37

Η νέα απάτη με την περίεργη… «αναπάντητη» στο κινητό σας

Phising, vishing, spamming, scamming. Λέξεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και όλες έχουν κοινό παρονομαστή την επιχείρηση εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών με στόχο την αφαίρεση προσωπικών στοιχείων και εν τέλει χρηματικών ποσών.

Aξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τις συνήθεις μορφές τηλεφωνικής εξαπάτησης με το πρόσχημα ότι συγγενικό πρόσωπο είχε τροχαίο, χρειάζεται χρήματα για έκτακτο χειρουργείο ή για την εξυπηρέτηση χρέους, την εμφάνισή της και στη χώρα μας έχει κάνει μια νέα, διεθνής μορφή απάτης, η επονομαζόμενη Wangiri – μέθοδος του ενός μόνο κουδουνίσματος. Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη των Αρχών, οι απατεώνες επιδιώκουν οι πολίτες να καλέσουν αυτοί αριθμούς υψηλής χρέωσης. Συνήθως, δε, οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν από κωδικούς χωρών του εξωτερικού, όπως 0035, 0040, 0044 και 0049. Οι επιτήδειοι που στήνουν τη συγκεκριμένη παγίδα δημιουργούν ένα σύστημα μέσω του οποίου πραγματοποιούνται δεκάδες κλήσεις τυχαίων αριθμών.

Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ», κάθε κλήση ακούγεται μόνο μία φορά και στη συνέχεια εμφανίζεται ως αναπάντητη στο τηλέφωνο του παραλήπτη. Η κλήση συνήθως γίνεται σε εργάσιμες ώρες ή τη νύχτα για να μειωθεί η πιθανότητα ο ανυποψίαστος πολίτης να απαντήσει. Οι χρήστες βλέποντας τον αριθμό και θεωρώντας ότι είναι νόμιμη κλήση καλούν ξανά τον αριθμό με αποτέλεσμα να γίνεται υψηλή χρέωση στον λογαριασμό του, με τους δράστες να επωφελούνται οικονομικά. Όσο περισσότερο διαρκέσει η τηλεφωνική επικοινωνία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η χρέωση!