η-πύρινη-λαίλαπα-επελαύνει-στην-εύβοι-930640
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.08.2021 | 20:00

Η πύρινη λαίλαπα επελαύνει στην Εύβοια – Oι φλόγες στα Βασιλικά

Ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια επελαύνει.  Πριν λίγο οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό Βασιλικά.  Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των περιοχών Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους οι κάτοικοι 39 οικισμών της Εύβοιας.

Στόχος φαίνεται πως είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Τραγική είναι η κατάσταση στη βορειοκεντρική Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο προέλασε για πέμπτη μέρα και έχει ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια.

Εκεί επιχείρησε νωρίτερα το πρωί το Beriev και υπήρξαν εναέριες δυνάμεις, οι οποίες δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά. Από Σπαθάρι έως Κανδήλι οι ρίψεις που έχουν γίνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ήταν λίγες και το μέτωπο παραμένει ενεργό.

Αν η πυρκαγιά περάσει από το Καντήλι, θα συναντήσει νέο πευκοδάσος, δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω προς το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Ηδη στο Σπαθάρι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.