η-πιο-όμορφη-παραλία-της-ελλάδας-και-πά-114038
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.05.2016 | 11:42

Η πιο όμορφη παραλία της Ελλάδας και πάλι ανοιχτή για τον κόσμο (φωτο)

Οι εκπληκτικές παραλίες της Λευκάδας που χάθηκαν από τόνους χώματος και βράχων μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ του περασμένου Νοεμβρίου βρήκαν ξανά την αίγλη τους.

Οι Εγκρεμνοί (μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Ευρώπη), το Πόρτο Κατσίκι και ο Γιαλός είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις κατολισθήσεις.

Έξι μήνες μετά σύμφωνα με το ρεπορτάζ της RealNews η απόγνωση των κατοίκων μετεβλήθη σε αισιοδοξία. Το Πόρτο Κατσίκι χαρακτηρίζεται πλέον επισκέψιμο. Για τον Γιαλό γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να ανοίξει Ιούλιο ή Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αποκατάσταση της πρόσβασης στους Εγκρεμνούς είναι πιο δύσκολη καθώς η σκάλα με τα 347 σκαλοπάτια που δημιουργήθηκε το 1990 θα κατασκευαστεί απ’ την αρχή.

Όπως τονίζει στην εφημερίδα ο δήμαρχος Λευκάδας «Αν εντός Μαϊου το υπουργείο τρέξει τις διαδικασίες και εγκατασταθούν οι εργολάβοι, τότε εκτιμούμε ότι αρχές Ιουλίου θα μπορούμε να έχουμε προσωρινή πρόσβαση με στοιχειώδεις όρους ασφαλείας στον Γιαλό και στους Εγκρεμνούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπάνιο «καταστροφικό κοκτέιλ δημιουργίας» όπως χαρακτηρίζουν οι γεωλόγοι τις επιπτώσεις απ’ τον Εγκέλαδο, τις κατολισθήσεις και τα μανιασμένα κύματα του Ιονίου, έκανε πάλι το θαύμα του. Οι σπάνιας ομορφιάς παραλίες της Λευκάδες, είναι πλέον μεγαλύτερες!

Όπως ανέφερε στην RealNews ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας: «Το είχαμε προβλέψει ότι η θάλασσα τον χειμώνα θα δουλέψει τις κατολισθήσεις των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και θα εξαφανίσει πέτρες και χώματα. Και επιπλέον οι παραλίες μεγάλωσαν σε πλάτος».

egkremnoi1

skalopatia