η-ώρα-του-εισαγγελέα-στη-δίκη-για-το-θάν-965316
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.04.2022 | 08:02

Η ώρα του εισαγγελέα στη δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Προς το τέλος οδεύει η πολύμηνη δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών, με τον τελευταίο αστυνομικό που κάθεται στο εδώλιο να ρίχνει την αυλαία. Αμέσως μετά ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Σωτήρης Μπουγιούκος αναμένεται να προτείνει στο δικαστήριο την ενοχή ή μη των έξι κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο.

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλαστωνος, στην Ομόνοια, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο 33χρονος ακτιβιστής τον Σεπτέμβριο του 2018, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Μέχρι σήμερα πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων που έχουν απολογηθεί, αρνούνται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν πρόθεση να οδηγήσουν στο θάνατο τον 33χρονο. Ένα αδίκημα που οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν απολογηθεί, αρνήθηκαν ότι διέπραξαν υποστηρίζοντας πως πρόθεση τους δεν ήταν να κάνουν κακό στον νεαρό άνδρα. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί στις απολογίες τους υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους, ισχυριζόμενοι ότι έπραξαν ως όφειλαν και οι ενέργειες τους ήταν οι ενδεδειγμένες.

Τόσο εκείνοι, όσο και ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης προσπάθησαν να αναστρέψουν τις σοκαριστικές εικόνες που καταγράφονται σε βίντεο, όταν ο Ζακ Κωστόπουλος δέχεται άγρια χτυπήματα κατά την προσπάθεια του να βγει από το κοσμηματοπωλείο. Μάλιστα, κατά το κατηγορητήριο, τα χτυπήματα αυτά «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου».

«Ήταν ξοφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα», είχε πει μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου προκαλώντας βροχή ερωτήσεων από την έδρα. Πλήρως αρνήθηκε την κατηγορία και ο μεσίτης λέγοντας στους δικαστές ότι έδρασε για να προστατεύσει τους συνανθρώπους του.

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».

Σημειώνεται, ότι έξω από το δικαστήριο φίλοι του Ζακ Κωστόπουλου, ακτιβιστές και μέλη συλλογικοτήτων έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση αλληλεγγύης στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου.