η-κληρονομιά-που-άφησε-o-δημήτρης-κοντο-235392
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.03.2022 | 08:47

Η κληρονομιά που άφησε o Δημήτρης Κοντομηνάς

Στην Ύδρα πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Κοντομηνά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την περασμένη Πέμπτη στις 7.35 το πρωί στο θεραπευτήριο «Υγεία», έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει αύριο Τρίτη στην Αθήνα, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς που περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιχειρηματίες, αφήνει πίσω του μια περιουσία σε περιπλεγμένη κατάσταση η οποία περιλαμβάνει ακίνητα ανά την Ελλάδα, συλλεκτικά αυτοκίνητα, πίνακες, συλλεκτικά ρολόγια, μετρητά, αλλά και ανοιχτά μέτωπα προσημειωμένων ακινήτων για χρέη προς τραπεζικά ιδρύματα.

Οπως έλεγε άνθρωπος από το πολύ στενό περιβάλλον του επιχειρηματία, «ο Δημήτρης σαφώς χρωστάει, αλλά έχει και λαμβάνειν λεφτά από διάφορες υποθέσεις που έχουν πάρει τη δικαστική οδό». Ακόμη, όπως επισήμανε ο ίδιος, σε αντίθεση με όσα ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς, τίποτε άλλο πλην της θαλαμηγού «Quintessa» δεν έχει πουληθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει μπει πωλητήριο στο μυθικό κτήμα του επιχειρηματία στο Πόρτο Χέλι.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τον «βασιλιά των deals» Δημήτρη Κοντομηνά, αυτόν που έστησε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία με δεκάδες εταιρείες κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής διαδρομής του. Μια διαδρομή που σημαδεύτηκε από επιτυχίες και αποτυχίες, ως είθισται στον κόσμο του επιχειρείν, και τελείωσε με την πώληση του ALPHA στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, την οποία χειρίστηκε κατ’ εντολή του η κόρη του Μαρία. Η οποία ειδοποιήθηκε πρώτη για την απώλεια του πατέρα της, που επέδειξε απίστευτη θέληση για ζωή παρά την κατάσταση της υγείας του που επιδεινώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Η ίδια είχε δεχτεί άλλη μια τέτοια ειδοποίηση το βράδυ της Ανάστασης πριν από δύο χρόνια, όταν οι γιατροί τής είπαν να μεταβεί επειγόντως στο νοσοκομείο επειδή ο πατέρας της ήταν ετοιμοθάνατος.

Ωστόσο, τότε ο Δημήτρης Κοντομηνάς αποδείχτηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει, έστω κι αν τους τελευταίους μήνες της ζωής του δεν μπορούσε να μιλήσει. Χτυπημένος από άνοια, είχε εγκεφαλική λειτουργία και αντίληψη ενώ δεν ήθελε να δει ανθρώπους της τηλεόρασης, όχι επειδή δεν το επιθυμούσε, αλλά για να μην τον δουν σε αυτή την κατάσταση. Προτιμούσε να τον θυμούνται αγέρωχο και όρθιο, την εποχή που μεσουρανούσε ως επιχειρηματίας σε διάφορους χώρους δίνοντας μάχες και χωρίς να νοιάζεται για το τι έλεγαν για τα πεπραγμένα του.

Τα σπίτια και οι υποθήκες

Πάνω από μια ντουζίνα εταιρείες έφεραν την ιδιοκτησιακή σφραγίδα του Δημήτρη Κοντομηνά εκτός από την Interamerican. Πρόκειται για τις: τράπεζα Interbank, που το 1997 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από τη Eurobank, την Intertech, η οποία είχε την αποκλειστική αντιπροσωπεία των προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα, την Ευρωκλινική Αθηνών, την τράπεζα Novabank, που το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, τον στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet και την εταιρεία βιολογικής καλλιέργειας Green Farm.

Επίσης, το διάστημα 1998-2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη Θεσσαλονίκης, επένδυση για την οποία ξόδεψε το μυθικό ποσό των 16 δισ. δραχμών, ενώ για μια εικοσαετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Του ανήκαν ακόμη οι κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece, το τηλεοπτικό CHANNEL 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και η Mediterra Οινοποιητική στην Κρήτη. Η τελευταία βγήκε σε πλειστηριασμό στις 2 Μαρτίου για ανεξόφλητα χρέη του επιχειρηματία που τα τελευταία χρόνια της ζωής του άκουγε πολλές φορές τη λέξη «πλειστηριασμός» χωρίς να τρομάζει.

Ήταν γνωστό άλλωστε ότι ρίσκαρε χωρίς να τον τρομάζουν οι πιθανές οικονομικές απώλειες, με αποτέλεσμα να ζήσει πολύ μεγάλα success stories αλλά και επενδύσεις που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Το αγαπημένο μότο του, άλλωστε, ήταν η φράση του Αβραάμ Λίνκολν, «η αριστοκρατική μου καταγωγή ξεκινάει από εμένα», η οποία ταίριαζε απόλυτα στον «βασιλιά των deals», όπως τον αποκάλεσαν. Εναν βασιλιά από τα χέρια του οποίου πέρασαν δισεκατομμύρια ευρώ, δεκάδες εταιρείες και συμφωνίες εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα σήμερα, αλλά και τότε, κανείς να μην μπορεί να πει με σιγουριά τι άφησε τελικά πίσω του αυτός που ήταν πάντα large σε ό,τι κι αν έκανε στη μυθική ζωή του.

Στο γκαράζ του σπιτιού του και σε άψογη κατάσταση φιγούραραν κάποια μοναδικά συλλεκτικά αυτοκίνητα, όπως η Mercedes του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Cadillac του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και ένα Triumph Herald. Πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασε στη ζωή του, το οποίο δεκαετίες αργότερα βρήκε μέσα από ένα ασφαλιστήριο της Interamerican και το έστειλε στο εργοστάσιο για να γίνει καινούριο.

Ακόμη, το κτήμα του στη Βαρυμπόμπη, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι από μόνο του σημείο αναφοράς και όσοι τυχεροί είχαν περάσει την είσοδό του έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Μάλιστα, ο γάμος του Αντώνη Ρέμου με την Υβόννη Μπόσνιακ τον Σεπτέμβριο του 2018 έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλεσμένους να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αττικής.

Οι λίμνες, το απέραντο πράσινο, οι κήποι και το εκπληκτικό εσωτερικό του με τα υπέροχα δωμάτια έχουν φιλοξενήσει δεκάδες ηχηρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν και της σόουμπιζ. Δεν είναι όμως το μόνο, αφού στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από τα Ανάκτορα, στην οδό Μελεάγρου, απέκτησε μια παλιά νεοκλασική μονοκατοικία του 1930, η ανακαίνιση της οποίας κράτησε πάνω από έξι χρόνια. Συγκεκριμένα, μόνο για τις γύψινες παραστάσεις της οροφής χρειάστηκε ένας χρόνος δουλειάς, ενώ όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί σε κάποιο δείπνο του Κοντομηνά κάνουν λόγο για ένα απίστευτο σπίτι στο οποίο κυριαρχούν έργα τέχνης, βυζαντινές εικόνες, σπάνια βιβλία και πίνακες μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων.

Σε αυτά προσθέστε κι άλλες δύο κατοικίες στην Υδρα, το νησί που αγαπούσε πολύ και επισκεπτόταν συχνά. Το πρώτο είναι ψηλά και αγναντεύει το λιμάνι, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη θέση Καλά Πηγάδια, αμφότερα διακοσμημένα με την ιδιαίτερη αισθητική του ιδιοκτήτη τους.

Υπάρχει φυσικά και το εκπληκτικό κτήμα με την εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι, στη περιοχή Μετόχι, που διαθέτει μέχρι και ελικοδρόμιο. Το συγκεκριμένο βγήκε προς πώληση πέρυσι έναντι τιμήματος 30 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από την κύρια κατοικία, άλλες τρεις, ενώ έχουν φυτευτεί χιλιάδες δένδρα, μεταξύ των οποίων ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές και αμπέλια. Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί στον εκλιπόντα επιχειρηματία είναι το χάρισμά του να προβλέπει ανόδους και πτώσεις πάσης φύσεως αγορών και να χτυπάει την κατάλληλη στιγμή. Αυτό έπραξε τoν Νοέμβριο του 2014 όταν πούλησε το διαμέρισμα που είχε αγοράσει στη Νέα Υόρκη, σε σημείο-φιλέτο του Μανχάταν, αποκομίζοντας 21,4 εκατ. δολάρια.

Τα οικονομικά προβλήματα όμως που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια τον έφεραν αντιμέτωπο με πλειστηριασμούς, όπως αυτός που έγινε τον Νοέμβριο του 2019 από την Generali Deutschland AG για χρέη 266.000 ευρώ. Αφορούσε δύο διαμερίσματα -ένα υπόγειο και ένα ημιυπόγειο- που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μουρούζη 2 & Ηρώδου Αττικού, τα οποία αποκτήθηκαν από τον επιχειρηματία τη δεκαετία του 2000, όταν ήταν πανίσχυρος οικονομικά. Μάλιστα τότε κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ο νέος αγοραστής, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κοντομηνάς πλειοδοτούσε χωρίς να φαίνεται πουθενά η εμπλοκή του. Δείγμα και αυτό της ευφυΐας ενός ανθρώπου που ήταν πάντα extra large σε όλα του, τόσο ώστε να πληρώνει χρυσάφι τους ακριβοπληρωμένους σταρ που έφερνε στον ALPHA.

Υπάρχουν ακίνητα που είναι προσημειωμένα και υποθηκευμένα τα τελευταία χρόνια σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λόγω των δανειακών υποχρεώσεων του επιχειρηματία, που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν τα έζησε όπως ήθελε.

Ως τελειόφοιτος Οικονομικών ξεκίνησε από μια μετάφραση στα συμβόλαια μιας ασφαλιστικής εταιρείας για να χτίσει μια πολυδαίδαλη αυτοκρατορία. Μετά από δεκαετίες, όμως, αυτή η αυτοκρατορία έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, ίσως επειδή σε αρκετές περιπτώσεις ο πολυμήχανος επιχειρηματίας δεν εκτίμησε σωστά τις καταστάσεις. Ειδικά στα ΜΜΕ ξόδεψε τις χρυσές εποχές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τους τηλεαστέρες του τηλεοπτικού του σταθμού, ενώ δεν δίστασε να ανοίξει μέτωπα όταν ένιωθε ότι απειλούνταν τα κεκτημένα του.

Αυτό έκανε και στην περίπτωση της τελευταίας του συντρόφου Λόρι Χόλκομπ, η οποία μπήκε στη ζωή του μετά τον αλήστου μνήμης «ξανθό τυφώνα» που ακούει στο όνομα Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η Αμερικανίδα που δήλωνε καθηγήτρια αποκαθηλώθηκε σε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όταν ο Κοντομηνάς πληροφορήθηκε κάτι που τον έκανε έξαλλο. Της ακύρωσε το εισιτήριο, αφού έφυγε από το ξενοδοχείο όπου έμεναν και μετακόμισε στο σπίτι φίλης του, όταν εκείνη ενημέρωσε την Αστυνομία ότι ο σύντροφός της ενδεχομένως είχε πέσει θύμα απαγωγής. Μόλις ο Κοντομηνάς επέστρεψε μόνος του στην Ελλάδα, η Χόλκομπ κινήθηκε δικαστικά εναντίον του απαιτώντας όσα θεωρούσε η ίδια ότι δικαιούνταν. Μάλιστα όταν της απαγορεύτηκε η είσοδος στο κτήμα της Βαρυμπόμπης η κατάσταση οξύνθηκε, ωστόσο πριν από μερικούς μήνες με έγγραφο που υπέγραψε παραιτήθηκε τελικά από οποιαδήποτε απαίτηση είχε από τον πρώην σύντροφό της.

Η αποξήλωση του ομίλου του

Τολμηρός, ευρηματικός και με μοναδικό επιχειρηματικό αισθητήριο ο Κοντομηνάς μεγαλούργησε για δεκαετίες στον επιχειρηματικό κόσμο, όμως τελευταία είχε και αρκετές ατυχείς στιγμές. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον οδήγησαν αναγκαστικά σε αποστασιοποίηση από το τιμόνι του πολυσχιδούς ομίλου του, που σταδιακά και υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων άρχισε να αποξηλώνεται.

Μετά τη συμφωνία πώλησης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA στον όμιλο Βαρδινογιάννη το 2018, η Eurobank πέρυσι τον Ιούλιο πήρε στον έλεγχό της το πακέτο μετοχών ποσοστού 29,5% που είχε ο επιχειρηματίας στην εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Intertech. Λίγες ημέρες αργότερα η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί και τις μετοχές της Village Roadshow, από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις του.

Ο πλειστηριασμός έγινε σε βάρος της εταιρείας του Demco λόγω ενεχύρου. Η ιστορία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η Intertel Services Συστήματα Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας Α.Ε., συμφερόντων του Κοντομηνά, εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 48 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παράλληλα, ορίστηκε ότι «οι πάσης φύσεως απαιτήσεις των ομολογιούχων κατά της εκδότριας και των εγγυητών, οι οποίες απορρέουν ή θα απορρεύσουν από αυτό -τις εξασφαλίσεις και τις ομολογίες- όπως απαιτήσεις από κεφάλαιο, τόκους κάθε είδους (ενδεικτικά υπερημερίας κ.ά.), εισφορές, φόρους, έξοδα και δαπάνες πάσης φύσεως», θα καλύπτονται από την εγγύηση της ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική.

Ως βασική εξασφάλιση συνεστήθη ενέχυρο Α’ Τάξης επί 124.300 κοινών μετοχών της Village Roadshow, δηλαδή για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου αξίας 2.068.352 ευρώ, καθώς ήδη από τον Απρίλιο του 2010 η Intertel είχε συγχωνευτεί διά απορροφήσεως με τη Village Roadshow Οργάνωση και Εκμετάλλευση Επιχειρήσεων Κινηματογράφου και Ψυχαγωγίας Ελλάς Α.Ε., η οποία και τη διαδέχτηκε στις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και αυτές του δανείου.

Το 2013 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συγχωνεύτηκε από τη Eurobank, που έτσι απέκτησε και το ενέχυρο με τις μετοχές της Village Roadshow. Πέρυσι στις 8 Ιουλίου η τράπεζα έδωσε εντολή επίσπευσης του πλειστηριασμού. Ετσι βγήκαν στο σφυρί οι μετοχές της Village Roadshow, με τιμή πρώτης προσφοράς και κατακύρωσης στις 994.400 ευρώ.

Λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή ο Κοντομηνάς, συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Intrum και η Mediterra Οινοποιητική, που άλλαξε χέρια με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 1.570.001 ευρώ. Ηταν από τις αγαπημένες επενδύσεις του μεγαλοεπιχειρηματία, καθώς υπήρξε λάτρης του καλού κρασιού.

Η κατάσχεση έγινε τον Μάιο του 2019 και από πέρυσι προγραμματίστηκε αρκετές φορές να βγει σε πλειστηριασμό, χωρίς αυτός να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους. Τελικά πριν από λίγες ημέρες βγήκε στο σφυρί όλο το βιομηχανικό συγκρότημα της Mediterra Οινοποιητική – Creta Olympias Α.Ε. Μάλιστα, ο Κοντομηνάς, καθώς εκτιμούσε το καλό κρασί, είχε αποθηκεύσει κατά καιρούς στο κελάρι του στο κτήμα της Βαρυμπόμπης μυθικές ετικέτες από τη Βουργουνδία και το Μπορντό, τις οποίες είχε αγοράσει. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώριζαν δύο μπουκάλια Romanee Conti -πρόκειται για το Αγιο Δισκοπότηρο της Βουργουνδίας-, φιάλες Cheval Blanc, Chateau Mouton Rothschild και Chateau Petrus, αξίας άνω των 70.000 ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr/Διονύσης Θανάσουλας