Η κάλπη βγάζει αποτέλεσμα για συμφωνία ΕΡΤ – ΠΑΟΚ

Οι εκλογές κρίνουν και το μέλλον των αθλητικών μεταδόσεων της Super League. Στο επίκεντρο είναι η τύχη του (πρωταθλητή) ΠΑΟΚ, που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις προ του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής με την ΕΡΤ, με συνολικό κόστος για την εταιρεία ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η ΝΔ διαμήνυσε στη διοίκηση να μην προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς εκτός από το γεγονός πως είναι στο στόχαστρο η ΕΡΤ, οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη δεν είναι ιδανικές.

Σύμφωνα με τις typologies.gr το ποσό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της αγοράς και παραπέμπει σε άλλες εποχές, ενώ ούτε και η ΕΡΤ έχει διαθέσιμα για να το καλύψει. Ήδη η συμφωνία που έχει υπογράψει με τις επτά ομάδες της Super League (Παναθηναϊκός, Άρης, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Ατρόμητος, Λαμία) κοστίζουν στην ΕΡΤ περίπου 51 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια (σεζόν 2018 – 2019 και σεζόν 2019 – 2020), ενώ συνολικά το κόστος της μετάδοσης των αθλητικών διοργανώσεων υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2019 το ποσό για τα δικαιώματα των επτά ομάδων είχε προϋπολογιστεί σε 45,6 εκατ. ευρώ και για το 2020 σε 21 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος των μεταδόσεων είχε εκτιμηθεί σε 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και η χορηγία προς τη Super League ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αυτή έχει επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση της ΕΡΤ ΑΕ και συνάφθηκε ενώ η εταιρεία ήταν κερδοφόρος και πλεονασματική. Το προσύμφωνό της εγκρίθηκε από το ΔΣ το φθινόπωρο του 2018 και ακολούθησε η έγκριση της οριστικής σύμβασης μεταξύ της ΕΡΤ και των ΠΑΕ τον Ιανουάριο του 2019.

Η αλήθεια είναι πως η ΕΡΤ διέσωσε για λογαριασμό της κυβέρνησης αθλήματα όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ, που δεν έβρισκαν τηλεοπτική στέγη, αλλά η επέκταση στο πεδίο της Super League 1 και της νεοσυσταθείσας Super League 2 (προς τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ) την αναγορεύει σε ανταγωνιστικό παίκτη, χωρίς όμως να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. Επιπλέον, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, δεν φαίνεται πως θα μείνουν όλες οι ομάδες στην ΕΡΤ. Ήδη ορισμένες από τις μεγάλες ΠΑΕ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τη Nova, η οποία ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Πανιώνιο και τον Αστέρα Τρίπολης για έναν ακόμη χρόνο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΡΤ, ΠΑΟΚ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!