η-εικόνα-άξιον-εστί-στην-αθήνα-τον-μά-1157150
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.03.2023 | 00:00

Η εικόνα «Άξιον Εστί» στην Αθήνα τον Μάιο

Από τις 3 έως τις 15 Μαΐου θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών η εικόνα του «Άξιον Εστί». Στις ημερομηνίες αυτές κατέληξαν η Αρχιεπισκοπή και η Ιερά Κοινότητα μετά την αναβολή που αποφασίστηκε λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών και των κινητοποιήσεων που οργανώνονταν στο κέντρο. Αρχικά είχε αποφασιστεί η θαυματουργή εικόνα να μεταφερθεί στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου, όπου θα παρέμενε έως τις 27 του ίδιου μήνα.

Μετά το δυστύχημα, αν και η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει μία ημέρα να είναι αφιερωμένη στους νεκρούς της τραγωδίας, η έλευση της εικόνας αναβλήθηκε, χωρίς ποτέ στο Άγιο Όρος να κατανοήσουν την απόφαση.

Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έρθει η εικόνα στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η επικαλούμενη «Άξιον Εστί», αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου της Κύπρου, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Είναι αγιογραφημένη στα χρόνια της Εικονομαχίας. Γενικά η όλη τεχνοτροπία της εικόνας είναι αυστηρά βυζαντινή και η όψη της επιβλητική, με γλυκιά σοβαρότητα, γνώρισμα πολλών παλαιών εικόνων. Κατά το έτος 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάστηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα (υποκάμισο), θαυμαστής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών.

Είναι διαστάσεων 70,5×44 εκατοστών, χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει. Λόγω του χρόνου που πέρασε, η μορφή της Θεοτόκου είχε αλλοιωθεί, αλλά μετά τη συντήρηση διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση και διαβάζεται η μεταγενέστερη επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα». Εικόνες όπως αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιρετικών, για την εικονογραφική διακήρυξη και διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος της Εκκλησίας μας περί της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου.