h-βίλα-αμαλίας-έγινε-και-πάλι-σχολεί-93170
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.09.2016 | 15:05

H “Βίλα Αμαλίας” έγινε και πάλι σχολείο (φωτο)

Η «βίλα Αμαλίας», το ιστορικό κτήριο στην διασταύρωση Χέυδεν και Αχαρνών στην πλατεία Βικτωρίας, όπου ήταν για περίπου δύο δεκαετίες (1990-2012), ανοίγει ξανά την πόρτα του αυτή την φορά στους μαθητές ως σχολείο, καθώς εκεί θα στεγαστεί το 2ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

amalia2_aftodioikisiamalia1_aftodioikisi

Διατηρώντας τον εντυπωσιακό εξωτερικό τους διάκοσμο, οι δύο πάλαι ποτέ αστικές επαύλεις μεταμορφώθηκαν εσωτερικά σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό σχολείο με τρία επίπεδα (ημιυπόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο), ασανσέρ, δέκα αίθουσες διδασκαλίας, τρεις αίθουσες-γραφεία καθηγητών, δύο εργαστήρια (φυσικής, χημείας),έναν χώρο για υπολογιστές, χώρο για αρχείο, βιβλιοθήκη και αμφιθέατρο. Αφού γκρεμίστηκαν εσωτερικά, τα κτίρια ενώθηκαν με μπάρα στο ημιυπόγειο και με σκάλα στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο και αναδιαμορφώθηκαν εξ’ ολοκλήρου.

amalia3_aftodioikisiamalia4_aftodioikisi

Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια, υπό τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων. Το συνολικό συμβατικό κόστος ανέρχεται σε 3.105.900 ευρώ, εκ των οποίων 2.644.400 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ το υπόλοιπο ποσό (461.500 ευρώ) από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

amalia5_aftodioikisi